Anlık Bildirim

Bilişim teknolojilerine yapılan harcama 3.7 trilyon dolara ulaşacak

Araştırma ve danışma şirketi Gartner'ın raporuna göre bilişim teknolojilerine yapılan harcama son on yılın en büyük artışını yaşıyor. 2018 sonundaki beklenti ise 3.7 milyar dolar.

Bilişim teknolojilerine yapılan harcama 3.7 trilyon dolara ulaşacak Tam Boyutta Gör
 

Bilişim teknolojilerine odaklanan araştırma ve danışma şirketi Gartner, 2018 yılında dünya genelinde bilişim teknolojilerine yapılan harcamaya yönelik yeni raporunu hazırladı. Ocak ayında paylaştığı raporunda bu alanda yapılan harcamalarda yüzde 4.5'lik artış beklediğini açıklayan şirket, yeni raporunda bu oranı yüzde 6.2'ye yükseltti. 2007 yılından beri harcama miktarındaki en büyük artışın bu yıl yaşanacağını işaret eden şirketin beklentilerine göre 2018'de bilişim teknolojilerine harcanan para 3.7 trilyon doları bulacak.


Şirketler dijital iş dünyasına yatırımı artırıyor 

Gartner'ın raporunda tıpkı daha önceki yıllarda olduğu gibi bilişim teknolojilerinde en yüksek harcama yapılan alanın 1.4 trilyon doların biraz üstünde bir harcamayla iletişim sistemleri olması bekleniyor. Buna karşılık bir önceki yıla kıyasla en büyük artışın kurumsal yazılım alanında gerçekleşmesi öngörülüyor. Şirketlerin, beklenmedik aksaklıkları engellemek için dijital iş dünyasına daha fazla yatırım yaptıklarını vurgulayan Gartner, kurumsal yazılım harcamalarının yüzde 11.1'lik artışla 391 milyar dolara ulaşmasını bekliyor. 


Raporda ilginç noktalardan birini bilgisayar, telefon ve tablet gibi cihazlara yönelik beklentiler oluşturuyor. Şirket, cihazlara yapılan harcamanın yüzde 5.1'lik artışla 706 milyar dolara ulaşacağını düşünse de bu artışın sebebi kullanıcıların artan ilgisi değil. Bir grup kullanıcının yeni cihazlar satın almayı sürdürdüklerini belirten Gartner'ın araştırma biriminin başkan yardımcısı John-David Lovelock, bu satın almaların ortalama olarak bir önceki yıla kıyasla daha yüksek fiyattan gerçekleştiğine dikkat çekiyor. Yani bu alanda artan harcamaların temel sebebi aslında cihazların fiyatlarındaki artış.


Şirket raporunda keskin analizlere yer verse de 2018 ve 2019 yıllarında yaşanacak birtakım olayların bilişim teknolojileri ekonomisinde ciddi bir değişikliğe neden olabileceği konusunda da uyarıyor. Rapora göre siyasi sıkıntılar,  Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'nın yeniden müzakere edilmesi ve Çin'le ABD arasında halihazırda başlamış olan ''ticaret savaşları'' gibi unsurlar nedeniyle doların değerinde ''muazzam bir dalgalanma'' meydana gelebilir. Böyle bir dalgalanmanın meydana gelmesi halinde rapordaki rakamların önemli ölçüde değişmesinin de mümkün olduğu belirtiliyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim