Anlık Bildirim

Bitki köklerinin büyümesinin izlenebilmesi için 3D sistem geliştirildi

Sürekli hareket halinde olmalarından ötürü sıradan mikroskoplarla incelenemeyen yapıların görüntülenebilmesi adına yeni bir sistem geliştirildi. Detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

Bitki köklerinin büyümesinin izlenebilmesi için 3D sistem geliştirildi Tam Boyutta Gör
 

Avustralya’da bulunan Institute of Science and Technology’de görevli bilim insanları, yeni geliştirdikleri bir görüntüleme tekniğini kullanarak bitki kökünün büyüme aşamasını kayıt altına almayı başardılar. Bu başarıya, dünyada eşi benzeri olmayan yeni 3D görüntüleme yöntemi sayesinde ulaşıldı.
3D görüntüleme yöntemi, sürekli olarak büyümelerinden ve konum değiştirmelerinden dolayı sıradan mikroskoplar tarafından incelenemeyen bitki köklerini ve hücreleri görüntüleyebilmek adına geliştirilmiş bir sistem. Sistem, floresan ışıklarıyla ve lazerlerle donatılmış bir mikroskopla çalışıyor. Gözle göremediğimiz kadar küçük yapıları otomatik olarak takip edebilen mikroskop, aynı bilim insanları tarafından geliştirilen özel bir ışık sayesinde hayatta kalan bitkilerin köklerini sorunsuz bir şekilde inceleyebiliyor.
Bilim insanları bu sistem sayesinde yerçekiminin bitki kökleri üzerindeki etkilerini de araştıracaklar. Böylece gelecek senelerde başlayacak olan uzay görevlerinde, uzay araçlarında bulunacak bitkiler hakkında daha fazla bilgiye sahip olabileceğiz.
Bitki köklerinin yanı sıra başka organizmalarda da kullanılabilen sistem, zebra balığı embriyosunun incelenmesinde kullanılmış. Aşağıdan izleyebileceğiniz videoda embriyonun göründüğü kısa bir bölüm mevcut.


Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim