Anlık Bildirim

Buzul içerisinde mumyalanmış Buzadam Ötzi'nin son yemeği teşhis edildi

1991 yılında Alp Dağlarında buzul içerisinde korunmuş mumyası bulunan ve Ötzi adı verilen buzadamın midesini açan bilim adamları son yemeğinin yağ ağırlıklı olduğunu tespit ettiler.
 

19 Eylül 1991 yılında iki Alman turist tarafından Avusturya-İtalya sınırında Ötztal Alpleri’nde 3.210 metre yüksekliğinde bulunan, sert hava koşulları nedeniyle uzun yıllar cesedi korunan Buzadam Ötzi üzerindeki incelemeler devam ediyor. Bilim adamları bu kez de Buzadam Ötzi’nin midesini açtılar.


İçinde bulunduğu sert iklim koşulları nedeniyle cesedi 5 bin yıl boyunca korunan Ötzi’nin yakınlarında bir balta bulunmuş ve vücudunda da kesikler olduğu tespit edilmişti. Bu tespitler nediyle de Ötzi'nin savaşçı olabileceği tahminleri yürütülmüştü.

 

Geçtiğimiz günlerde Ötzi’nin midesini açan bilim adamları son yediği yemeğin yarısına yakınının keçi yağından oluştuğunu, bir miktar da eski dönemlere ait tahılgiller tespit edildiğini açıkladılar. Günümüz değerleriyle kıyaslandığında bu yağ oranı çok yüksek. Günümüzde ortalama bir insanın diyetinin sadece onda biri yağlardan oluşuyor. Ancak, bilim adamları, yaşadığı sert iklim şartları nedeniyle bu tarz bir diyetin Ötzi’nin hayatta kalması için gerekli olduğunu belirtiyorlar.
Ötzi’nin yemeğini tatlandırıcılar bakımından da inceleyen bilim adamları, içerisinde tuz dahi bulunmadığını, tat verecek değişik türde bitkilere de rastlanmadığını, bu nedenle oldukça yavan bir tadı olduğunu düşündüklerini ifade ediyorlar.
 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
14279 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
mumya, buzul ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim