Anlık Bildirim

Cambridge Analytica CEO'su: Donald Trump için dijital seçim çalışması yürüttük

Facebbok'taki veri ihlali ile günceme gelen veri analiz şirketi Cambridge Analytica'dan ABD başkanlık seçimleriyle ilgili önemli açıklamalar geldi.
2015 yılında Facebook'taki 50 milyon kullanıcıya ait verileri kullanıcıların rızası olmaksızın değerlendiren veri analiz şirketi Cambridge Analytica'nın, bu verileri ABD'deki başkanlık seçimlerinde Donald Trump lehine kullandığı iddia ediliyordu. İngiliz medya kuruluşu Channel 4'ün, Cambridge Analytica CEO'su Alexander Nix ve diğer şirket yöneticileri ile yaptığı, gizli kamerayla kayıt altına alınan röportajda bu iddialar doğrulanırken şirketin sadece ABD'de değil dünya genelinde 200'den fazla seçimde aktif rol aldığı ortaya çıkmıştı. Konuyla ilgili yine gizli kamera kayıtlarına dayanan bir video daha hazırlayan Channel 4, bu kez şirketin başkanlık seçimlerinde neler yaptığını gözler önüne serdi.


Her şey Trump'ın bilgisi dahilindeydi 

8 Kasım 2016 tarihinde gerçekleşen seçimden sonra Rusya'nın, sosyal medyada propaganda çalışması yürüterek seçim sonuçlarını etkilediği iddiası ortaya atılmıştı. Alexander Nix ise Donald Trump'ın, ülke genelinde Hillary Clinton'dan daha az oy almasına rağmen Seçiciler Kurulu'nda üstünlüğü sağlayarak kıl payıyla başkan olması için çalıştıklarını ve bu duruma Trump'ın da onay verdiğini açıkladı. Trump için bütün seçim kampanyasını yönlendirdiklerini açıklayan Nix; dijital kampanya, televizyon kampanyası ve verilerin analiz edilmesi de dahil olmak üzere seçim sonucunu etkileyebilecek çok sayıda araçtan faydalandıklarını da doğruladı.


Tüm bu çalışmalar sırasında arkalarında iz bırakmak istemediklerini belirten Alexander Nix, iletildikten bir süre sonra kendi kendini imha eden mailler vasıtasıyla haberleştiklerini dile getirdi. Channel 4'ün gizli kameralarıyla kayıt altına alınan Nix'in deyimiyle başkan adayı Trump her zaman bir kuklaydı. Nix'in ifadelerine göre Trump'ın seçim ekibi, her zaman başkan adayına ne söylemesi ve ne yapması gerektiğini söylüyor ve Trump, ekibin bu açıklamaları doğrultusunda hareket ediyordu. Nix ayrıca Trump'a seçim gerçekleriyle ilgili soru soran politikacıların da teknik bilgiden uzak oldukları için her şeyin nasıl işlediğini anlayamadıklarını belirtti.


 

Nix'in yanı sıra konuyla ilgili açıklama yapan diğer yöneticiler de seçim çalışmaları kapsamında Hillary Clinton aleyhinde reklamların da şirket için oldukça önemli olduğunu vurguluyor. Başkanlık seçimlerinde Ted Cruz ve Donald Trump'ın başkanlık kampanyalarını destekleyen Make America Number One isimli siyasi eylem komitesi eliyle reklam kampanyalarını yürüten şirket YouTube ve Facebook'ta ''Defeat Crooked Hillary'' isimli kanal üzerinden videolar yayınladı. Bu videolarda Hillary Clinton'a yönelik olumsuz ifadeler kullanılırken şirket yöneticileri, YouTube reklamlarında da söz konusu videoların yer aldığını ve böylece çok daha geniş bir kitleye ulaştıklarını ifade ediyor.


Soruşturmadan çekinmiyor 

ABD'deki seçim çalışmalarının şirket için oldukça başarılı geçtiğini belirten ve bu çalışmalar sonrasında Donald Trump'ın başkan olması ile çalışmalarının karşılığını aldıklarını ifade eden Alexander Nix, ABD'deki olası hukuki süreçten ise endişe duymuyor. ''ABD'nin yargı yetkisi ve yargılama gücü olmadığına kesinlikle inanmıyorum.'' diyen Nix, ülkedeki herhangi bir soruşturmadan kaçabileceklerini sözlerine ekledi.


Alexander Nix'in hem ABD seçimlerine yönelik açıklamaları hem de şirketin genel faaliyetlerini anlatığı açıklamaları Cambridge Analytica'yı endişelendirmiş gibi görünüyor. Channel 4'ün gizli kamerayla kayda alınan ikinci videoyu paylaşmasından kısa bir süre sonra açıklama yapan şirket “Yönetim kurulunun görüşüne göre Bay Nix’in Channel 4'teki yorumları gizlice kaydedildi. Haberler, şirketin değerlerini veya operasyonlarını temsil etmiyor.” ifadelerini kullanırken şirket CEO'su Alexander Nix'in açığa alındığını duyurdu. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim