Anlık Bildirim

Çin hükümeti, vatandaşların araçlarını çiplerle takip edecek

Çin hükümeti ülkedeki bütün araçları RFID çipleriyle takip etmeyi planlıyor. Hükümet bu sayede trafik probleminin azalacağını ileri sürse de çiple takip yeni bir gözetleme yöntemi olabilir.

Çin hükümeti, vatandaşların araçlarını çiplerle takip edecek Tam Boyutta Gör
 

Duygusal durumlarını gözlemlemek için işçilerin şapkalarına veya kasklarına beyin dalgası tespit eden sensörler koyma, öğrencilerin dersi yeterince takip edip etmediğini ölçmek için yüz tarama sistemi kullanma, vatandaşları davranışlarına göre ödüllendirmek veya cezalandırmak için sosyal kredi sistemi uygulama... Bu uygulamalar Çin hükümetinin vatandaşları gözetlemek için kullandığı onlarca araçtan sadece birkaçı. Şimdi ise hükümet yetkilileri gözetim araçlarına bir yenisini daha eklemeyi planlıyor: RFID çipleriyle ülkedeki bütün araçları takip etme.


Program gelecek yıl başlatılacak 

The Wall Street Journal'ın haberine göre Çin hükümeti önümüzdeki yılın başında araç takip programının test sürecini başlatacak. Proje kapsamında ülkedeki bütün araçlara, günümüzde otoyol geçiş ücretinin ödenip ödenmediğini kontrol etmede kullanılan RFID çiplerinin, takılması zorunluluğu getirilirken bu çipler sayesinde araçların geçtiği noktalar uzaktan izlenebilecek. Ocak ayından itibaren sadece gönüllü araç sahipleriyle başlatılacak olan programın temmuz ayından itibaren ülke genelinde uygulanması planlanıyor.


Tabi araçların, hükümet yetkilileri tarafından takip edilecek olması akıllara gizlilik endişelerini getiriyor. Gizlilik savunucuları halihazırda çeşitli araçlarla vatandaşları takip eden ve sıkı bir gözetim ağı kuran Çin hükümetinin, bu yeni programla birlikte çok daha sert bir gözetleme politikası güdeceğini belirtirken hükümet yetkilileri ise programın güvenliği sağlamak ve trafik problemini çözmek için uygulanacağını ileri sürüyor.


Programdaki kısıtlı takip yetkisi gizlilik endişelerini bir nebze olsun gidermiş durumda. Yetkililerin açıklamalarına göre RFID çipleriyle araçların konumu ve geçtiği yollar sürekli olarak takip edilemeyecek; sadece bazı kontrol noktalarından araçların geçip geçmediği tespit edilebilecek. Öte yandan RFID çipleriyle sürücüler arasında da bir eşleştirme yapılmayacak. Yani takip programı ile sadece araca ait yolculuk verileri gözlemlenirken sürücünün kimliği gizli tutulacak.


Çin'in önümüzdeki yıl hayata geçireceği araç takip uygulaması hükümetin, vatandaşları özgürlüğünü kısıtlayacağı yönünde yorumlansa da aslında bu uygulama Çin için bir ilk niteliği taşımıyor. Geçtiğimiz yıl Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki bütün araçlara GPS takılması zorunlu hale getirilmiş ve bölgedeki araçların bütün hareketleri takip edilmeye başlanmıştı. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim