Anlık Bildirim

Çinli Tencent artık dünyanın en değerli 5. şirketi

Çinli internet devi Tencent, 500 milyar dolar piyasa değerini aşan ilk şirket oldu. Tencent piyasa değeri itibariyle Facebook'u geçerek dünyanın en değerli 5. şirketi haline geldi.
Çin'in önde gelen teknoloji şirketi Tencent'in hisse değerlerinde meydana gelen yükseliş şirketi Asya'nın en değerli şirketi haline getirdi. Hong Kong Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören şirket bugün 522 milyar dolar piyasa değerine ulaşmayı başardı. Şirket bu piyasa değeriyle 500 milyar dolarlık piyasa değerinin üstüne çıkan ilk Asya şirketi olurken 519 milyar dolar piyasa değerine sahip olan Facebook'u da geride bıraktı. Tencent artık sırasıyla; Apple, Alphabet, Microsoft ve Amazon'un ardından dünyanın en değerli 5. halka açık şirketi. 


Mesajlaşma Uygulaması ve Oyunlar Şirketin Gelir Kaynağı 

Özellikle Çin'de çok fazla internet kullanıcısına doğrudan hizmet sunan Tencent'in bu yükselişinin ardındaki en büyük etken şüphesiz şirketin sahibi olduğu mesajlaşma uygulaması WeChat, Honour of Kings isimli mobil oyun ve dünyanın en popüler oyunlarından olan Leage of Legends. 980 milyon aylık aktif kullanıcıya sahip olan WeChat üzerinde günlük 38 milyar mesaj gönderiliyor. Honour of Kings oyunundaki oyuncu sayısı ise 80 milyonun üzerinde. Bunlara ek olarak şirketin YouTube'a alternatif olarak sunduğu ve abonelik sistemiyle çalışan Tencent Video isimli video platformu mu da şirkete önemli miktarda gelir sağlıyor. Şirket ayrıca geçtiğimiz yıl popüler mobil oyun Clash of Clans'in yapımcısı olan Supercell şirketinin de çoğunluk hisselerini satın alarak bu oyundan da önemli gelirler elde etmeye başlamıştı.


2004 yılında Hong Kong'da halka açılan şirketin hisseleri borsada işlem görmeye başladığı ilk anda 3.70 Hong Kong dolarıydı. Geçen süreçte hisse değerini giderek artıran şirket bu yıl içinde de hisse değerini yüzde 126 oranında artırmayı başardı. Şirket, 500 milyar dolar piyasa değerini aştığında ise hisseleri 436 Hong Kong doları değeri ile rekor seviyedeydi. 


Tabi şirket çok önemli bir kilometre taşını geride bırakmış olsa da hem faaliyet sahası hem de gelirlerinin kaynağı olarak büyük ölçüde Çinli internet kullanıcılarına bağlı ancak şirket son zamanlarda yurt dışına açılmak için de ciddi çalışmalar yapıyor. Tesla ve Snap'ten hisseler satın alarak yurt dışına açılan şirket, Hindistan'da Uber'in rakibi olan yolculuk paylaşım uygulaması Ola başta olmak üzere pek çok şirkete yatırım yaptı. Tencent ayrıca popüler mesajlaşma uygulaması WeChat'i de başta Malezya olmak üzere farklı pazarlara sunmaya çalışıyor.


Alibaba da 500 Milyar Doları Aşmaya Çok Yakın 

Tencent 500 milyar dolar değerini aşan ilk Çinli şirket olarak dikkat çekse de Çinli e-ticaret devi Alibaba da uzun bir süredir 500 milyar dolar piyasa değerini aşmanın planlarını yapıyor. 11 Kasım Bekarlar Günü'nde rekor satış yapan şirket, şu sıralar 487 milyar dolar piyasa değerine sahip. Asya'nın en değerli üçüncü şirketi ise 330 milyar dolarlık piyasa değeri ile Samsung

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim