Anlık Bildirim

Çinli ZTE, ABD'ye 1.3 milyar dolar ceza ödeyecek

Çinli teknoloji devi ZTE'ye, geçtiğimiz ay ABD'den önemli bir ambargo kararı gelmişti. Donald Trump şirketin 1.3 milyar dolarlık cezayı ödeyerek faaliyetlerine devam edebileceğini duyurdu.

Çinli ZTE, ABD'ye 1.3 milyar dolar ceza ödeyecek Tam Boyutta Gör
 

ABD'nin; İran ve Kuzey Kore'ye uyguladığı ihracat ambargosunu deldiği ve delilleri yok etmeye çalıştığı için geçtiğimiz yıllarda sıkça yetkili makamlarla karşı karşıya gelen Çinli teknoloji devi ZTE, geçtiğimiz ay büyük bir ceza almıştı. ABD Ticaret Bakanlığı, ABD'li üreticilerin ZTE'ye ürün satmalarını 7 yıl boyunca yasaklamış ve bu yasak üzerine ZTE ABD'deki ana operasyonlarını durdurmak zorunda kaldığını duyurmuştu. ABD Başkanı Donald Trump ise Çinli şirketin 1.3 milyar dolar ceza ödeyerek yaptırımlardan kurtulabileceğini duyurdu.


Güvenlik kontrolü ve para cezası 

Birkaç gün önce Wall Street Journal; ABD ve Çin'in yaptırımı ortadan kaldırmak için masaya oturduğunu iddia etse de Donald Trump aynı gün içinde iddiayı yalanlanmıştı. Trump'ın konuyla ilgili olarak bugün sabah saatlerinde Twitter hesabından yaptığı açıklaması ise iddiaların doğru olduğunu gösteriyor. Trump'ın yaptığı açıklama şu şekilde:


"Senatör Chuck Schumer ve Obama yönetimi, telefon şirketi ZTE'nin herhangi bir güvenlik kontrolü olmadan büyümesine izin verdi. Ben şirketi kapattım ve yüksek seviyede güvenlik kontrolleri, yönetim ve yönetim kurulu değişikliği, Amerikan parçalarını satın alma ve 1.3 milyar dolar ceza ödeme karşılığında yeniden açılmasına izin verdim. Demokratlar hiçbir şey yapmıyor fakat şikayet ediyor ve engel oluşturuyor. Onlar sadece kötü anlaşmalar yaptı (İran) ve onların sözde Ticaret Anlaşmaları tüm dünyada alay konusu.''


Trump'ın açıklamasından anlaşılacağı üzere yaptırımları ortadan kaldırmak için ZTE'nin 1.3 milyar doları ödemesi yeterli olmayacak; şirketin yönetim kadrosunda değişikliklere gitmesi de gerekecek. Ayrıca şirkete ABD'li uyum görevlileri eşlik ederek şartların yerine getirilip getirilmediğini ve ilerleyen dönemlerde ihracat ambargosunun yine delinip delinmeyeceğini inceleyecek.


ABD'li şirketlerin kazancı korunacak 

Yıllık cirosu 17 milyar doların üzerinde olan ZTE'nin, halihazırda 70 binin üzerinde çalışanı bulunuyor. ABD'nin Çin ile karşılık ticari yaptırımlar uyguladığı dönemde şirkete böyle bir ceza verilmesi, şirket üzerinden Çin hükümetinin cezalandırıldığı yönünde iddiaların da ortaya atılmasına neden olmuştu zira ZTE'nin Çin hükümeti ile yakın bağları olduğu biliniyor. Öte yandan küresel pazarda giderek daha fazla paya ulaşan Çinli şirket ABD'de özellikle Qualcomm için önemli bir gelir kaynağıydı. Trump'ın yaptırımları kaldırma kararının arkasında, bu gelir kaynağını kaybetmeme düşüncesi yattığı belirtiliyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim