Anlık Bildirim

Geçtiğimiz yıl eylül ayında Çin hükümeti, kripto para dünyasında endişe yaratacak bir karar almış ve ülkenin en büyük üç Bitcoin borsası olan BTCC China, Huobi ve OKCoin'den başlayarak ülkedeki Bitcoin borsalarının kapatılmasını emretmişti. Bu kararın ardından iki aylık bir zaman zarfında ülkedeki Bitcoin borsaları, Çinli yatırımcılara yönelik operasyonlarını sonlandırmıştı. Bitcoin ticareti için küresel bazda önemli bir yüzdeyi oluşturan Çinli yatırımcıların, Bitcoin ticaretinden çekilmesi  ile ticaret hacminin düşmesi beklenirken Çin hükümetinin kararına rağmen beklenilen seviyede bir düşüş gözlemlenmedi zira Çinli borsalar yatırımcılara, Bitcoin yasağını aşmalarını sağlayan bir kapı araladı.


 

Hükümet tarafından operasyonların durdurulması yönündeki ilk emri aldıktan hemen sonra harekete geçen BTCC China, Huobi ve OKCoin soluğu Hong Kong'da aldı. Kullanıcı sayılarının azalmasından endişe eden borsalar Hong Kong'da Bitcoin'e yönelik talebi karşılamak ve gelir kaybını azaltmak istiyordu. Aralık ayında Hong Kong'da;  BTCC, Huobi Pro ve OKEx isimleriyle yeniden markalaşan borsalar bu amaçlarına ulaşırken Hong Kong'daki yasal düzenlemeler Çinli yatırımcıların da bu yeni borsalarda işlem yapmasına olanak sağladı. 


Yatırım Hong Kong'a taşındı 

Pek çok ülkeye kıyasla yabancı yatırımcıların iş kurması için çok daha esnek yasal düzenlemelere sahip olan Hong Kong'da Çinli yatırımcılar, 1000$'ın altında harcamalarla yasal olarak işletme kurmaya başladı. İşletme kurduktan sonra ticari banka hesabı açmaya da hak kazanan Çinli yatırımcılar, Çin bankalarında tuttukları mal varlıklarını Hong Kong bankalarına aktardı ve Çin'den Hong Kong'a transfer olan yeni Bitcoin borsalarında Bitcoin'le işlem yapmaya devam etti. 


Çin hükümetinin aldığı Bitcoin yasağına rağmen Hong Kong'daki esnek düzenlemeler sayesinde Çinli yatırımcılar eskisinden bile daha rahat bir şekilde borsada işlem yaparken her şey iyi gidiyor gibi görünse de ülkedeki Bitcoin arz ve talebindeki dengenin bozulması Bitcoin'in değerinde ciddi değişime yol açtı. Çin'deki Bitmain gibi dev Bitcoin madencilik topluluklarının aksine sınırlı sayıda Bitcoin madencisine ev sahipliği yapan Hong Kong'da Bitcoin'in değeri, yüksek değerlerle dikkat çeken Güney Kore borsalarını bile geride bıraktı. Öyleki, 18 Ocak'ta küresel borsalarda Bitcoin'in değeri 11.500$ seviyelerinde seyrederken Huobi Pro'da Bitcoin 13.000$'dan alıcı bulur hale geldi. Bu da pek çok yatırımcının arbitraja yönelmesini ve farklı ülkelerdeki borsalardan ucuza aldığı Bitcoin'i Hong Kong borsalarında yüksek değerden satarak binlerce dolar kar elde etmesini sağladı.


Hükümet durumun farkında 

Tabi borsalar ve Çinli yatırımcılar için işler yolunda gidiyor olsa da Çin hükümeti Bitcoin yasağının delindiğinin farkında ve bu sorunu bir an önce çözmenin yollarını arıyor. Hong Kong borsaları, Çin'de milyonlarca kişi tarafından kullanılan finans uygulamaları olan Alipay ve WeChat Pay gibi uygulamalara entegrasyon sağladığı için yatırımcılar cep telefonlarından yatırımlarını kolayca yönlendirebiliyor ve Hong Kong borsalarında yatırım yapmak her geçen gün daha popüler hale geliyor. 


Çin hükümeti ve Çin Halk Bankası, ülkedeki bankalardan Hong Kong merkezli Bitcoin borsalarına yönelik işlemleri kendileriyle paylaşması için talepte bulunsa da yatırımların büyük bir kısmı Alipay ve WeChat Pay gibi uygulamalar vasıtasıyla gerçekleştiği için bu hamle pek işe yaramış değil. İlerleyen günlerde Çin hükümetinin  ne tür adımlar atacağı ise merak konusu.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim