Anlık Bildirim

DARPA otonom gemi prototipini tamamladı

DARPA, 2014'te başlayan insansız gemi projesini tamamladı ve prototip gemiyi, donanmaya teslim etti. Deniz Avcısı adı verilen gemi yeni bir gemi sınıfının ilk örneği olabilir.

DARPA otonom gemi prototipini tamamladı Tam Boyutta Gör
 

2014 yılında ABD ordusuna yenilikçi teknolojiler geliştiren DARPA ve savunma sanayi şirketi Leidos'un başlattığı ACTUV projesi ile ABD donanmasına otonom hareket kabiliyetine sahip bir savaş gemisi teslim edilmesi için çalışmalar başlamıştı. 2016 yılında Deniz Avcısı(Sea Hunter) isimli geminin ilk prototipini suya indiren DARPA, yaklaşık iki yıldır testlerini sürdürdüğü geminin artık testleri başarıyla tamamladığını ve geminin, ABD donanmasına bağlı olarak görev yürüten Deniz Araştırmaları Ofisi(ONR)'ne teslim edildiğini duyurdu. ONR tarafından geliştirilmeye devam edecek olan ve DARPA'nın ''bir devrim niteliğinde'' olduğunu vurguladığı Deniz Avcısı geliştirme süreci tamamlandıktan sonra donanmada aktif bir şekilde kullanılmaya başlanacak.


Şu an için silahsız 

Yeni bir gemi sınıfı türünü doğuracağı düşünülen Deniz Avcısı, 40 metre uzunluğunda. İsminin aksine şu an için herhangi bir silahla donatılmayan ve ilk etapta sadece gözlem amacıyla kullanılacak olan gemi 27 knot hızında hareket edebiliyor. Tek bir mürettebat dahi olmaksızın binlerce kilometre yol alabileceği ve aylarca denizde kalabileceği vurgulanan Deniz Avcısı'nın maliyeti ise 20 milyon dolar. Diğer gemileri ve deniz araçlarını takip edebilmek için kamera ve sensörlerle donatılan Deniz Avcısı'nın bir günlük işletme maliyetinin 20.000$ civarında olması bekleniyor. Bu maliyet geleneksel, mürettebatlı gemilere kıyasla fazla olsa da Deniz Avcısı'nın tehlikeli görevlerde kullanılacağı ve personel riskini ortadan kaldıracağı göz önünde bulundurulduğunda henüz prototip aşamasındaki bir gemi için normal bir işletme maliyeti olduğu söylenebilir.


Şu an için herhangi bir silahın yer almadığı Deniz Avcısı ilerleyen dönemlerde silahla donatılabilir ancak 2016 yılında dönemin Savunma Bakanı Yardımcısı Robert Work, geminin silahla donatılması halinde silahların otonom olarak çalışmayacağının, sadece personelin kontrolü altında olacağının garantisini vermişti. Yani Work'un açıklamalarına göre Deniz Avcısı'na silahların yerleştirilmesi halinde gemi, mürettebatsız olma özelliğini kaybedecek. Tabi bu ifadelerin ne derece gerçeğe dönüşeceğini görmek için önce Deniz Avcısı'nın, donanma bünyesinde görevlere başlaması gerekiyor. DARPA bu konuda kesin tarih vermese de bir yıl içinde Deniz Avcısı'nın geliştirilme sürecinin tamamlanabileceğini ve operasyonlara başlayabileceğini işaret ediyor. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim