Anlık Bildirim

Dev turp bitkisindeki bileşenler, kalp-damar sağlığına iyi geliyor

Japonya'da yüzyıllardır yetiştirilen dev Sakurajima Turpu, kalp ve damar sağlığına faydalı bileşenler içeriyor. Böylece, kalbe giden damarlar için kilit öneme sahip azot oksit üretimi tetikleniyor.
Kalp ve damar sağlığı için en iyi yiyeceklerden biri devasa bir turp çeşidi olabilir. Ona Sakurajima Turpu, Daikon veya Japon Turpu gibi çeşitli isimler verilmiş. Amerikan Kimya Derneği'nin yayın organı Tarım ve Gıda Kimyası dergisinde yer alan çalışmaya göre, bu turpların içindeki bazı bileşenler, kalp-damar hastalıklarını ve çeşitli felçleri önlemeye yardımcı olabilir. Kim bilir belki başka bitkilerde de benzer bileşikler vardır ve bu sayede yeni ilaç tedavileri keşfedilir.
Dünya'nın en büyük sebzelerinden Sakurajima Turpu, Japonya'da yüzyıllardır yetiştiriliyor. Turplar iyi bir antioksidan kaynağıdır. Yüksek tansiyon, kalp krizi ve inme gibi bazı riskleri azalttıkları da biliniyor. Ama daha önceki hiçbir araştırma, Sakurajima Turpu ile diğer turpları kalp sağlığı açısından kıyaslamamıştı. Kagoshima Üniversitesi'nden Dr. Katsuko Kajiya ve arkadaşları bu konuda uğraş verdi. Kalbi besleyen damarlar olan koroner arterlerin işlevselliğinde azot oksit kilit rol oynar. Hangi turp çeşidi daha fazla azot oksit üretimine neden oluyorsa, kalp-damar sağlığı açısından da daha faydalı olabilir.
Araştırmacılar, insan ve domuz damarlarındaki endotel hücrelerini, Sakurajima Turpu ve diğer küçük turpların özütüne maruz bıraktılar. Sakurajima, diğer turplara kıyasla daha fazla azot oksit üretilmesini sağladı. Sakurajima Turpu'ndaki aktif bileşenin trigonellin adındaki bir bitki hormonu olduğu keşfedildi.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim