Anlık Bildirim

Disney'in VR ceketi, kullanıcılara oyunlardaki fiziksel tepkimeleri hissettirecek

Disney'in geliştirdiği Force Jacket adındaki VR ceketi, oyunlardaki fiziksel tepkimeleri hissttirecek şekilde tasarlanmış. VR deneyimini bir üst seviyeye çıkaracak cihazın detayları haberimizde.
Hiç kuşku yok ki, Sanal Gerçeklik (Virtual Reality, VR) dünyası muhteşem bir görsel deneyim yaşamamızı sağlıyor, ta ki çevremizde gördüklerimize dokunmaya çalışana kadar. Disney araştırmacıları şişme torbalarla, sanal gerçekliğe ekledikleri fiziksel geri bildirim sayesinde, baskıyı simüle edip görsellerle senkron hale getirmeyi sağlayan prototip bir sanal gerçeklik ceketi geliştirdiler. Bu cihaz sanal dünyadaki fiziksel tepkimeleri hissedelebilmemize olanak sağlayacak.
Force Jacket adı verilen bu VR ceketi, titreşim yaratmak için haptik motorlar kullanıyor ve bunları eldiven, çizme ve hatta tüm kıyafetlere iletebiliyor. Disney araştırmacılar, MIT ve Carnegie Mellon Üniversitesi'ndeki mühendisler tarafından oluşturulan Force Jacket, gövde boyunca ve kollardan aşağıya doğru değişen basınç veya titreşimleri simüle etmek için farklı bir yöntem kullanıyor.

Disney tema parkında da kullanılacak

Force Jacket'in iç kısmı bir hava kompresörüne ve bir vakum pompasına bağlanan borular sayesinde, bağımsız olarak şişirilebilen ve sökülebilen 26 torbadan oluşuyor. Sistem, bu torbaların kombinasyonlarını, farklı hızlarda ve farklı derecelerde, vücudun çeşitli bölgelerine fiziksel tepkime olarak iletme mantığına dayanıyor. Örneğin, hızlı şişirme işlemi yumruk gibi hissettirebilirken, daha yavaş ve nazik bir hareket, sarılmayı simüle edebiliyor. Torbaları hızlıca doldurup boşaltmak ise titreşim etkisi yaratıyor.
Sistemi test etmek için tasarımcıların 16'sının Force Jacket giydiği ve fiziksel tepkimeleri yüksek olan bazı sanal gerçeklik uygulamalarını test ettiği belirtiliyor. Denemelerde araştırmacılar omuzlarında bir dokunuş, sırtlarına damlayan balçık, kollarına sürtünen böcekler ve göğüslerine fırlatılan bir kartopu da olmak üzere birçok hassas duyu hissettiklerini açıkladılar. Ayrıca titreşimlerin motosiklete binmek ve kalp atışının hissi gibi duyguları da taklit edebildiği ifade edildi.
Force Jacket, VR deneyimlerini çok daha etkileyici bir şekilde hissettirecek olsa da, hava kompresörü ve vakum pompası tarafından çalıştırıldığı için çok pratik bir cihaz olmamakla birlikte kalıcı bir kurulum yapılmasını da gerektirebilir. Disney tema parkında kullanılacak olan sanal gerçeklik ceketinin, kullanıcılara ne zaman sunulacağı konusunda ise şimdilik bir bilgi verilmedi.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim