Anlık Bildirim

Drone kayıtları artık e-devletten yapılacak

Ağırlığı 500 gramı aşan droneların kayıtları artık SHGM web sitesinden değil e-Devlet üzerinden yapılacak. Buna ek olarak GPS tabanlı drone takip sistemi kurulacak. Drone'lar uzaktan takip edilecek.

Drone kayıtları artık e-devletten yapılacak Tam Boyutta Gör

Ülkemizde drone ya da diğer adıyla insansız hava aracı (İHA) sayısı giderek artıyor. Artan araç sayısının sonucu uçuş emniyeti ve güvenlik bakımından denetim altına alınabilmesi için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM)’ne yetki verilmiş ve SHGM tarafından İHA Kayıt Sistemi oluşturulmuştu. Drone sayısının giderek artmasından dolayı artık drone kayıtları e-Devlet’ten yapılacak.

Açık havada kullanılacak ve azami kalkış ağırlığı 500 gramı aşan drone’ların ve bunu kullanacak pilotların internet üzerinden kaydının yapılması gerekiyor. Ağırlığı 500 gramdan daha az olan veya kapalı alanlarda kullanılacak hava araçlarının kaydının yapılması gerekmiyor. Kayıt yaptırmayanlara para cezası kesiliyor.

e-Devlet drone kayıt sistemi

Yakın zamanda e-Devlet’e taşınacak İHA Kayıt Sistemi, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü kurum sayfasında listelenecek. Şuanda kayıt yapmak isteyenler SHGM’nin İHA Kayıt Sistemi’ne yönlendiriliyor. E-Devlet üzerinden tüm sorgulamalar, uçuş izinleri ve duyurular takip edilebilecek. Drone’ların amatör kullanımının yaygınlaştırılması için valilikler tarafından serbest uçuş alanları oluşturulacak. Bu alanlar, e-Devlet üzerinden açıklanacak.

GPS tabanlı takip sistemi kurulması için çalışmalar başladı

Drone'ların kullanım alanının yaygınlaşmasıyla söz konusu araçlardan kaynaklanan güvenlik ve uçuş emniyetini ihlal edecek riskler ortaya çıktı. Sivil alanda kullanımı hızla artan Drone'ların uçuş emniyeti ve güvenlik bakımından denetim altına alınabilmesi için GPS tabanlı takip sisteminin kurulması çalışmaları başlatıldı. Böylece Drone'lar, sivil trafiği engellemeyecek. Aynı zamanda güvenlik ihlallerine yönelik takibi yapılarak, gerekli tedbirler alınacak. Bu sistemin kapsamı ve ne zaman hayata geçirileceği ile ilgili bir bilgi paylaşılmadı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim