Anlık Bildirim

Dünyanın en değerli yapay zeka startup'ı Çin'in gözetim ağına destek sağlayacak

Yüz ve görüntü analizine odaklanan Çinli startup SenseTime, son yatırım turunda 600 milyon dolarlık yatırım aldı ve değerini 3 milyar doların üzerine çıkardı.

Dünyanın en değerli yapay zeka startup'ı Çin'in gözetim ağına destek sağlayacak Tam Boyutta Gör
 

Çin'in önde gelen yapay zeka startup'larından SenseTime son yatırım turunda Alibaba ve diğer şirketlerden 600 milyon dolarlık yatırım almayı başardı. Bu yatırımla birlikte değerini 3 milyar doların üstüne çıkaran SenseTime, yapay zeka alanında dünyanın en değerli startup'ı unvanını da kazandı. Tabi SenseTime'ın aldığı bu ciddi yatırım aslında Çin hükümetinin politikalarıyla örtüşüyor zira SenseTime; yüz ve görüntü analizine odaklanarak bir gözetim ağının en önemli bileşenlerini geliştiriyor.


Ülke çapında etkin yüz tanıma sistemi 

Çin'in yüz tanıma sistemlerine yönelik ilgisi aslında yeni değil. Ülkede; ATM'lerde, okullarda, restoranlarda ve hatta gereksiz tuvalet kağıdı kullanımını önlemek amacıyla umumi tuvaletlerde bile yüz tanıma sistemlerine rastlamak mümkün. 2015 yılında ise 1.3 milyar vatandaşın yüzünü tanıyabilecek ve ülke genelinde kullanıma sunulacak devasa bir yüz tanıma sisteminin kurulması için resmi kurumlar harekete geçmişti. Yüz tanımanın bu denli önemli olduğu Çin topraklarında SenseTime da başarısını yüz tanıma yazılımlarında uzmanlaşmasına bağlıyor. Üstelik startup şimdiden önemli iş birliklerine imza atmış durumda.


100 milyonun üstünde mobil cihazda SenseTime yazılımlarının olduğunu belirten şirket ''Çin sokaklarında gezen ya da Çin yapımı telefonla fotoğraf çeken'' kişilerin yüzlerinin dijital veri halinde startup'ın elinde olabileceğini belirtiyor. Yazılımlarını otonom otomobillere entegre edebilmek için Honda ile çalışan şirket Qualcomm tarafından da destekleniyor. Qualcomm'u bu desteğinin arkasında ise bir gün akıllı telefonların tamamında başarıyla çalışan yüz tanıma sistemlerinin geliştirilmesi fikri yatıyor.


MIT ile de ortak bir çalışma programına sahip olan startup, geçtiğimiz yılki yatırım turunda 410 milyon dolar toplamayı başarmıştı. Bu yıl bu miktarı aşan ve startup dünyasında bir rekora imza atan SenseTime'ın asıl gücüne ise önümüzdeki birkaç yıl içinde ulaşabileceği belirtiliyor. Çin hükümeti 2020 yılına kadar sosyal kredi sistemini ülke çapında uygulamayı amaçlarken SenseTime yazılımlarının bu sistemin ana bileşeni olması mümkün. Halihazırda federal ve yerel yönetimler ile çalışmayı kabul eden startup, ülkedeki gözetim ağında etkili rol oynayabilir. 


İnternet devleriyle de çalışabilir 

Hükümet ve yerel yönetimlerle iş birliğinin yanı sıra ülkenin önde gelen internet devleri Alibaba ve Tencent de SenseTime ile çalışma fırsatı kolluyor. Startup'a ciddi miktarda yatırım yapan Alibaba, SenseTime'ın yeni yapay zeka platformları geliştirmesini ve yapay zeka alanında yeni iş fırsatları yaratmasını istiyor. Buna ek olarak hem Alibaba hem de Tencent, hükümetin gözetim programına dahil olabilecek önemli verilere sahip. Kullanıcılara ait bu verilerin analiz edilmesinde SenseTime'ın geliştireceği yeni yapay zeka uygulamalarının kullanılması da gündemde. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim