Anlık Bildirim
Tıp deyince akla ilk gelen konularından birisi de organ nakilleri. Gelişen teknoloji ve artan deneyimle birlikte yılar öncesi için hayalden ibaret olan operasyonlar bugün gerçek olabiliyor. İşte o cerrahi işlemlerden birisi de penis ve skrotumun nakli oldu.


Bir kaç yıl önce Afganistan’da meydana gelen bir patlamada yaralanan çavuş üzerinde gerçekleştirilen dünyanın ilk tam penis ve skrotum ameliyatı başarıyla tamamlandı. Operasyon sonucunda gazinin ilerleyen günlerde hem seksüel hem de üriner fonksiyonlarını geri kazanacağı aktarılırken etik kurallar gereği testislerle ilgili bir girişim gerçekleşmemiş.

Benzerlerinden farkı ne

Aslına bakarsak bu işlemin öncü adımı niteliğindeki operasyonlar daha önce gerçekleştirilmişti. Örneğin 2 yıl önce Massachusetts Genel Hastanesi’ndeki cerrahlar tarafından gerçekleştirilen penis kanser ameliyatında Thomas Mannington üzerinde gerçekleştirilen işlemde daha kısıtlı da olsa bir nakil gerçekleştirilmişti.
Diğer taraftan hastanın sağlığına kavuştuğu tedavi sonrası ne yazık ki seksüel fonksiyonların tamamı geri kazanılamamıştı. Hatta Güney Afrika’da bir çok ameliyatın da gerçekleştirildiği bilgisi dahi mevcut ancak ne yazık ki Çin’deki bir hastada işlem olumsuz sonuçlanmış.
Yapılan işleme dair detaylara yer verecek olursak, çavuşun abdomen bölgesini de kapsayan bir cildin yanı sıra habere asıl konu olan penis ve skrotumun nakli gerçekleştirilmiş. Bu esnada 3 arter, 4 ven ve 2 sinirin birbirine bağlandığı işlem sayesinde nakledilen organın gerek kan akımının gerekse de duyusunun en iyi durumda olması için ciddi bir emek harcanmış.

Tamamen iyileşmesi 6 ayı bulacak

Ekibin lideri Richard Redett’e göre hastanın sağlıklı bir şekilde idrara çıkabilmesi 1 haftayı bulacak ve seksüel fonksiyon ve hislerin geri kazanımı ise 6 ayı bulacak. Öte yandan hastanenin plastik cerrahi bölümü başkanı Andrew Lee ise ileride daha çok naklin yapılmasının beklediğini belirtti.

İleride oldukça sık yapılabilir

Öyle ki Pennsylvania Üniversitesi Sağlık Sistemi’nde ortopedi cerrahisinin başkanlığını yürüten ve plastik cerrahi profesörü olan L. Scott Levin’e göre penis nakli ileride bir rutin haline gelebilir. Üstelik maliyetinin de bir karaciğer nakline yakın olduğunu söylenebilir. Tabi karaciğer naklinin her şeyiyle 800 bin dolara mal olduğunu hesaba katarsak aslında hiç de ufak bir rakam söz konusu değil ve bu masrafı kimin karşılayacağı ise henüz belli değil.

Yaklaşık 5 yıllık hazırlığın sonucu

Evet, gelelim organ nakillerinin belki de en çok düşündüren kısmına yani organın reddedilme ihtimaline. Bu operasyonda da diğer nakillerde olduğu gibi yeni organın her an reddi söz konusu olabilir bu nedenle hasta ömrünün geri kalanını bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanarak geçirmek zorunda. Buna karşın genelde gördüğümüz uygulamanın aksine hastaya donörün kemik iliği de nakledilmiş ki bu sayede günde 3 defa alınan ilaçlar sadece 1 kere alınarak yeterli etki sağlanabilecek.
Son olarak penil nakil işlemi için 2013 yılından bu yana hazırlık yaptıklarını aktaran doktor Lee ayrıca bu işlemin diğer uzuvların nakli kadar önemli olduğuna ve genital bölge yaralanmalarının bireyin hayatın ciddi ölçüde olumsuz etkilediğine değinerek konunun ehemmiyetine dikkat çekti.Öyle ki doktor Cetrulo’ya göre penis nakline ihtiyaç duyan bireyler intiharı düşünebiliyor ve diğer uzuvların yanı sıra yüz nakli gibi durumlara gereksinimi olan hastalara göre daha fazla acı çekiyor. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
9355 kez okundu.
34 kişi, toplam 34 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
penis nakli, penis ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim