Anlık Bildirim

EagleRay: Hem havada hem suda gidebilen drone

Kuzey Karolina Eyalet Üniversitesi mühendisleri tarafından geliştirilen bu amfibik drone, son aşamaya geldiğinde çok yönlülüğü sayesinde araştırma görevlerinin gözdesi olabilir.

EagleRay: Hem havada hem suda gidebilen drone Tam Boyutta Gör
 

Günümüzde sualtı araştırmaları için denizlerde kullanılan pek çok drone var. Gökyüzü zaten artık onlarla doldu taştı. Son zamanlarda ise bu iki dünyayı bir araya getiren drone’lar türemeye başladı. İşte Kuzey Karolina Eyalet Üniversitesi mühendisleri tarafından geliştirilen EagleRay XAV da bunlardan bir tanesi. Bu amfibik drone isterseniz havada süzülüyor, isterseniz de suya dalıyor.

Video çekim kabiliyeti ile havadan ve sualtından yapılan araştırmaları kolaylaştırmak için geliştirilen EagleRay XAV’ın gövdesi 140cm uzunluğunda, kanat açıklığı ise 150cm. Ayrıca burnunda yer alan pervane de hem havada hem de suda aynı rahatlıkta hareket etmesine olanak sağlamak için özel olarak tasarlanmış.

EagleRay: Hem havada hem suda gidebilen drone
 

Suda daha az enerji harcıyor 

Mühendislerin belirttiğine göre böyle bir çok yönlülük beraberinde pek çok avantaj getirebilir. Örneğin; EagleRay suyun üzerinde yüzerek pil ömrünü uzatabiliyor, vahşi yaşamı gerektiğinde suyun yüzeyinden gerektiğindeyse sualtından gözlemleyebiliyor. Üstelik suyun altında havada olduğundan daha az enerji harcıyor.

Amfibik drone’un avantajları bununla da sınırlı değil. Bir sonar hedefi arandığı zaman, EagleRay hedefin bulunduğu bölgeye uçuyor, sonar bilgilerini almak için suya dalıyor ve daha sonra bu bilgileri başka bir yere iletmek için uçarak yoluna devam ediyor. Normalde bunu bir hava aracının yapması için suya sonar şamandırası bırakması gerekiyor.

Mühendisler bir sonraki adım olarak EagleRay’i hem suda hem de havada kolaylıkla kontrol edebilecekleri özel bir kontrol aygıtı geliştirmeye çalışacak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim