Anlık Bildirim

Son dönemde bilimin gelişmesiyle sigaranın zararları daha net bir şekilde anlaşılır oldu. Ortaya çıkan bu zararlardan kaçmak isteyen fakat nikotinden de vazgeçemeyen insanların tercihi ise elektronik sigaralar oldu. Görünen o ki bu seçenek de masum değil.

Kansere yol açıyor

New York Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde gerçekleştirilen araştırmada elektronik sigara kullanımının kanser ve kalp hastalıklarına maruz kalma riskini önemli ölçüde arttırdığı tespit edildi. Farelerle yapılan deneyde normalde 10 yılda kullanılacak olan miktar 12 haftalık süreçte tamamlanarak yapılan gözlemde e-sigara kullanımının canlıların mesane, kalp ve akciğerlerinde DNA defektlerine yol açabileceği belirlendi. Ayrıca DNA tamirini de engelleyen nikotin akciğer proteinlerinin üretimini de kısıtlamış.

Öte yandan Sigaranın içerdiği diğer zararlı kimyasalları da düşündüğümüzde çalışmanın sonucu aslında çok da şaşırtıcı değil. Bununla birlikte kısa bir zaman içerisinde 10 yıllık içimin gerçekleştirilmesi de normal hayatta gerçekleşmesi oldukça güç bir durum ancak yine de zararların değişmeyeceği net.

Normalden biraz daha az zararlı

Ayrıca yapılan araştırmada kanser oluşumuna yol açtığı düşünülen nitrözaminlerin e-sigara kullanıcılarının vücut sıvılarında normal sigara içenlere kıyasla %97 oranında daha az bulunduğu da aktarılan diğer bilgiler arasında ki bu değer yine de sağlıklı bir bireye göre bir hayli yüksek.

Bilim adamları şu an için sadece hayvanlar üzerinde yapılan deneyin 1 yıla kadar insanlar üzerinde de tatbik edilmesiyle asıl sonuçların ortaya çıkacağını aktarırken, halihazırdaki koşullarda iki sigara türünden birisinin daha zararlı olduğunu söylemek için henüz erken olduğunu belirtti.

Ek olarak elde edilen verilerin FDA'ya sunulan ve e-sigaraların tütün ürünleri benzeri etkilerine göre değerlendirilmesi gerektiğini savunan teklifleri desteklediği de gelen diğer bilgiler arasında.

İki ucu keskin bıçak

Bununla birlikte şu ana kadarki çalışmalara baktığımızda insanları kararsızlığa sürükleyecek sonuçlar elde edilmiş. Zira kimi çalışmalar sonucunda elektronik sigaraların önemli ölçüde daha az zararlı olduğunu kanısına varılırken kimi çalışmalarda ise elektronik sigaraların da dikkate alınması gereken istenmeyen etkilerinin bulunduğu sonucuna ulaşılmış.
Son olarak elektronik sigaraların daha az zararlı olduğu sonucu ortaya çıksa dahi nikotinin tek başına yol açtığı sorunlar ortada. Hatta konu ile ilgili olarak yine araştırma ekibindeki profesörlerden Moon-shong Tang'ın nikotinin geleneksel bilgilerdeki kadar masum olmadığının altını çizmesi de bunu destekler nitelikte. Dolayısıyla en iyisi herhangi bir tütün ürünü kullanmamak olarak görünüyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
12350 kez okundu.
23 kişi, toplam 26 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
kanser, sigara ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim