Anlık Bildirim

Eski Sanayi Bakanı'ndan yerli kripto para önerisi: Türkcoin

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve eski Sanayi Bakanı olan Ahmet Kenan Tanrıkulu, Türkiye'nin yerli kripto para birimini üretmesi için 22 sayfalık ayrıntılı bir rapor hazırladı.

Eski Sanayi Bakanı'ndan yerli kripto para önerisi: Türkcoin Tam Boyutta Gör
 

Merkezi olmayan ve herhangi bir ülkenin merkez bankası tarafından üretilmeyen kripto para birimlerine karşı devletlerin kendi kripto paralarını üretmeye yönelik çabaları uzun süredir biliniyor. Bu konuda ilk çalışmaları kripto ruble projesi ile Rusya ve J Coin isimli kripto paranın geliştirilmesiyle Japonya yapmış olsa da petrole dayalı Petro isimli kripto parayı tedavüle sokan Venezuela, devlet destekli ilk kripto parayı üretmiş durumda. 


''Türkiye geç kalmamalı'' 

Ülkemizde de geçtiğimiz yılın sonlarından beri kripto para piyasalarının düzenlemesi ve yerli kripto para birimi oluşturulması gündemde. Daha önce bu konuları gündeme taşıyan MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, bu kez 22 sayfalık bir rapor hazırlayarak Türkiye'nin devlet destekli yerli kripto parasını üretmesi için önerilerde bulundu. Kripto para birimlerinin temelinde yatan Blockchain teknolojisini kaçırmanın ciddi bir hata olabileceğini belirten Tanrıkulu, raporunda ''Dünya yeni bir dijital sisteme doğru ilerliyor. Türkiye, çok geç olmadan kendi dijital sistemini ve para birimini oluşturmalı." ifadesini kullandı.


Bir dönem Sanayi Bakanı görevini de yürütmüş olan Ahmet Tanrıkulu, kripto para birimlerine karşı koymanın anlamsız bir davranış olduğunun altını çizdi. Kripto para birimleriyle ilgili halihazırda bir yasal çerçeve bulunmamasına rağmen zaten kripto paraların vatandaşlar tarafından kullanıldığını da belirten Tanrıkulu, bu alanda açıkça bir düzenleme ihtiyacı hissedildiğini ifade etti. Ayrıca Tanrıkulu'na göre kripto paraların yasa dışı faaliyetlerde kullanılmasının önüne geçmek için de yasal düzenleme şart.


Yasal düzenleme ile insanların kafalarındaki kripto para imajının da netleşeceğini açıklayan Tanrıkulu, kripto para kullanımın yasal olup olmadığı ile ilgili düşüncelerini de raporunda paylaştı.  "Türk Ceza Kanunu, yasada açıkça suç olarak düzenlenmeyen eylemler için kimsenin cezalandırılamayacağı hükmünü içeriyor. Bu hükme dayanarak, yasalarımızda herhangi bir yasak bulunmadığında kripto para birimleri kullanımı yasal olarak değerlendirebiliriz." diyen Tanrıkulu, kripto para ticaretinin ya da Bitcoin madenciliğinin suç kapsamına girmeyen yasal faaliyetler olduğunun da altını çizdi.


Bitcoin' yerli alternatif: Türkcoin 

Rapordaki belki de en önemli ayrıntılar ise yerli kripto para biriminin üretilmesine yönelik tavsiyeler kısmında yer alıyor. Dünya genelinde yaklaşık 1400 adet kripto para birimi olduğunu ve pek çok ülkenin bu para birimlerini kullandığını belirten Tanrıkulu, yerli kripto para birimi için Blockchain altyapısının bir an önce hazırlanması gerektiğini düşünüyor. Yerli kripto para birimine isim olarak ''Türkcoin'' ismini öneren Tanrıkulu, kripto paralara yönelik talebi, Türkiye'nin ''Varlık Fonu'ndaki şirketlere dayalı'' yerli bir kripto para birimi üretip bu paranın dağıtımını gerçekleştirerek karşılayabileceğini düşünüyor.


Ahmet Kenan Tanrıkulu'nun önerisine göre Türk Hava Yolları, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, BOTAŞ, Türk Telekom, Ziraat Bankası ve Milli Piyango gibi şirketlerin yer aldığı Varlık Fonu bir anlamda sigorta poliçesi işlevi görecek. Türkcoin'e yapılan yatırımlar en az Varlık Fonu'ndaki şirketlerdeki değer artışı kadar değer kazanacak ancak Türkcoin'e yönelik talebin fazla olması halinde yatırımların çok daha fazla değer kazanabileceği belirtiliyor. Öte yandan Tanrıkulu, Bitcoin'de olduğu gibi Türkcoin'de yıllık bazda yüzde 1.700'lük bir artışın beklenmemesi gerektiğini, aynı şekilde Türkcoin'in bir ayda yüzde 70 civarında değer de kaybetmeyeceğini açıklıyor. 


Tanrıkulu'nın önerisinden anlaşıldığı kadarıyla Türkcoin, standart kripto para birimlerinden ziyade varlığa dayalı menkul kıymetlere daha çok benzeyen bir yapıya sahip olacak. Düşük risk ve devlet tahvillerinin getirisine kıyasla daha fazla kazanç imkanı sunularak Türkcoin'in yatırımcılar için cazip bir hale getirilebileceği düşünülüyor. 


Tabi Tanrıkulu'nun raporunda yer alan Türkcoin'in sadece bir öneri olduğunu da tekrar hatırlatmakta fayda var. Yani böyle bir kripto para birimi hiçbir zaman kullanılmayabilir. Öte yandan bugün açıklama yapan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem; Türkiye'nin, Venezuela gibi, kendi kaynaklarına dayalı bir dijital para birimi geliştirebileceğini açıklamıştı. Ertem'in ifadelerine göre yakın zamanda merkez bankasından bu konuda adımlar görebiliriz. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5488 kez okundu.
15 kişi, toplam 16 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
yerli, Bitcoin (BTC) ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim