Anlık Bildirim

Facebook içerik yönetimi için yapay zeka geliştiriyor

Dün akşam senatörlerin karşısına çıkan Facebook CEO'su Mark Zuckerberg şirketin 5 ile 10 yıl içinde nefret söylemini otomatik olarak silen yapay zeka araçlarına sahip olacağını açıkladı.

Facebook içerik yönetimi için yapay zeka geliştiriyor Tam Boyutta Gör
 

Facebook'un kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg dün akşam saatlerinde Amerikan Kongre Binası'nda senatörlerin karşısına çıktı. Sorular ve Zuckerberg'in cevapları; veri ihlali, gizlilik ve dışarıdan müdahale konuları üzerine yoğunlaşırken Zuckerberg şirketin içerik yönetimine ilişkin gelecek planlarından da bahsetti. Daha önceki açıklamalarında nefret söylemleri, sahte haberler ve kullanıcılara zarar veren diğer paylaşımların önüne geçmek için yeterince çalışmadıklarını vurgulayan Zuckerberg, yeni bir yapay zeka aracıyla bu durumun üstesinden geleceklerini açıkladı.


5-10 yıl içinde kullanıma sunulacak 

Facebook'un içerik yönetimi meselesi aslında sadece ABD'li yetkililerin üstünde durduğu bir mesele değil. Avrupa Parlamentosu da özellikle nefret söylemi ve terör propagandası içeren içeriklerin bir an önce platformdan kaldırılması için Facebook'a baskı kurmuş durumda. Zuckerberg'in dün akşam paylaştığı detaylar ise şirketin bu sorunu çözmek için yapay zeka uygulamalarına güvendiğini gösteriyor. Nefret söylemini otomatik olarak tespit edip platformdan kaldıran bir yapay zeka geliştirdiklerini açıklayan Zuckerberg, 5 ile 10 yıl içinde bu yapay zekanın platformda aktif olarak kullanılacağını duyurdu.


Şirketin 2018 yılının sonuna kadar güvenlik ve içerik sorunlarını gözden geçirmek için uğraşan 20.000 çalışanı bünyesinde barındıracağını da ekleyen Zuckerberg, gelecekte kullanılması planlanan yapay zeka kadar etkili olmasa da halihazırda otomatik tespit sistemlerini zaten kullanmakta olduklarını belirtti. Zuckerberg'in ifadesine göre IŞID ve El Kaide ile ilgili içerikler henüz hiçbir kullanıcı onları görmeden sistem tarafından işaretleniyor ve platformdan kaldırılıyor.


Sosyal medya platformlarında nefret söylemlerinin tespitindeki zorluk daha önce pek çok kez dile getirilmişti. Bu zorluğa yeniden dikkat çeken Zuckerberg de nefret söylemlerinin tespitinin yapay zeka için en zor işlerden biri olduğunu zira hangi ifadenin nefret söylemi değerlendirilip değerlendirilmeyeceğinin dilsel olarak dikkatli bir şekilde incelenmesi gerektiğini açıkladı. Öte yandan Facebook'taki insanların sadece İngilizce değil dünya genelinde çok farklı diller konuştuğunu da ekleyen Zuckerberg, yapay zekanın dillerdeki inceliklere hakim olmasıyla birlikte bu sorunların geride kalacağını düşünüyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim