Anlık Bildirim

Facebook, yapay zekayı sağlık sektöründe kullanacak

New York Üniversitesi ile iş birliği programı başlatan Facebook, manyetik rezonans görüntüleme sürecini çok daha hızlı hale getirmek için yapay zekadan faydalanmayı planlıyor.

Facebook, yapay zekayı sağlık sektöründe kullanacak Tam Boyutta Gör
 

Hastaların; organlarının, kan damarlarının ve kemiklerinin detaylıca incelenmesine olanak sağlayan manyetik rezonan görüntüleme(MRI) teknolojisi, hastaların vücudundaki sorunları bulmak için doktorların en önemli yardımcılarından biri. Buna karşılık MRI sürecinin 1 saate kadar uzayabiliyor oluşu hastalar ve sağlık personeli açısından çeşitli problemler yaratabiliyor. Özellikle klostrofobiden şikayetçi olanlar ve çocuklar için bu uzun süreç bir hayli can sıkıcı. Sürecin uzun olmasının bir diğer olumsuz yanı ise gün içinde teknolojinin sadece sınırlı sayıda insan için kullanılabiliyor olması. Facebook'un yeni çalışması ise bu durumu değiştirebilir.


5 dakikaya inebilir 

New York Üniversitesi ile iş birliği yaparak fastMRI programını başlatan sosyal medya devi, MRI sürecini 5 dakikaya indirebilecek yeni bir sistemin üzerinde çalışıyor. Kısaca FAIR olarak bilinen Facebook Yapay Zeka Araştırmaları birimi tarafından yürütülen projede araştırmacılar daha az veriyle daha detaylı sonuçlara ulaşöayı hedefliyor. İşin arka planında ise yapay zeka kullanılacak.


Diz, beyin ve karaciğere ait yaklaşık 3 milyon MRI görüntüsü ile eğitilecek olan yapay zeka; insan vücudunu ve MRI görüntülerini çok daha kolay bir şekilde tanıyacak. Böylece yapay zeka sadece önemli veri noktalarından yola çıkarak düşük çözünürlüklü MRI görüntülerindeki boşlukları dolduracak ve görüntüleri yüksek çözünürlüklü hale getirecek. Yapay zekanın arka planda çalıştığı kısa sürede doktorlar standart MRI görünütlerinden çok daha ayrıntılı tıbbi kayıtlara ulaşabilecek.


Tabi Facebook'un sağlık sektöründe yapay zekayı test etmesi kulağa ilginç geliyor. Son dönemde veri skandallarıyla anılan şirketin tıbbi kayıtları korumakta zorlanabileceği yönündeki tartışmalar da başladı. Neyse ki Facebook tarafından yapılan açıklamaya göre yapay zekanın eğitiminde ve sonrasında uygulamada kullanılan veriler anonimleştirilmiş şekilde kullanılacak. Böylece herhangi bir hastanın kimliği, sağlık kayıtları ya da diğer kişisel verileri çalınma tehlikesiyle karşılaşmayacak. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim