Anlık Bildirim

Ford'dan drone takip sistemi önerisi

ABD'li otomobil üreticisi Ford, Federal Havacılık Kurulu'na drone'ların takip edilmesi ve drone trafiğinin kontrol altına alınması için yeni bir sistem önerisinde bulundu.
6-8 Mart tarihinde ABD'nin Baltimore şehrinde gerçekleşen Federal Havacılık Kurulu(FAA)'nun sempozyumunda ilginç bir şirket yer aldı: Ford. ABD'li otomobil üreticisi insansız hava araçlarına yönelik sistemlerin tartışıldığı sempozyuma katılarak herkesi şaşırtmayı başarsa da şirket uzun bir süredir drone'ların kullanımına yönelik çalışmalar yürütüyor. Geçtiğimiz yıllarda Çinli drone üreticisi DJI ile arama kurtarma drone'larının yönetimi için iş birliği yapan şirket geçtiğimiz yıl drone'ların da yer aldığı ''Autolivery'' isimli bir teslimat modeli üzerinde çalıştığını duyurmuştu. Ford'un sempozyuma katılma nedeni ise geçmiş çalışmalardan biraz farklı. Şirket drone'ların takibini ve drone trafiğinin yönlendirilmesini kolaylaştıran sistemini tanıttı.


Sayıları giderek artan drone'ların takibi sağlanacak 

Drone teknolojisinin birkaç yıl içinde büyük mesafe katetmesine karşın halen yolun başında olduğunu belirten Ford, 2020 yılında ABD'de ticari amaçla kullanılanlar haricinde yaklaşık 7 milyon adet drone olacağını belirtiyor. Drone'ların kullanım alanlarının artmasına rağmen havada aynı anda yüzlerce drone'un hareket etmesi halinde ortaya çıkacak olan kaosu önlemek isteyen şirket drone'ların ayırt edici birer kimlik numarasının olmasını ve akıllı telefonlar ile yakın mesafeden bu kimlik numaralarının takip için kullanılmasını amaçlıyor.


Şirketin sunduğu çözüm önerisine göre FAA'ya başvurup drone'larını kayıt ettiren kullanıcılar kendilerine verilen 10 haneli drone numarasını ve drone özgü karekodu drone'un üstüne büyük bir şekilde bastırması gerekiyor. Sonrasında Ford tarafından geliştirilen bir uygulama üzerinden akıllı telefonların kamerası ile drone'ların karekodları ya da kimlik numaraları tespit edilecek ve FAA veri tabanındaki drone ile eşleştirilecek. Böylece FAA'nın oluşturacağı hava trafiği kurallarını ihlal eden drone'lar kolayca tespit edilebilecek.


80 metreye kadar başarılı 

Ford patent başvurusunda bulunduğu bu sistemin oldukça basit ve hızlıca sonuca götüren bir yapıda olduğunu belirtiyor. Sistemin bugün hayata geçirilmesi halinde bile mevcut drone modellerinin çok küçük değişikliklerle sisteme uygun hale gelebileceğini belirten Ford ayrıca 80 metreye kadar sistemin başarıyla test edildiğinin altını çiziyor. Bu menzil, gözetleme amacıyla kullanılan drone'lar için yeterli olmasa da özellikle havalimanları gibi drone uçuşunun tehlikeli olabileceği noktalarda uçan drone'ları yakalamak için yeterli.


Tabi oldukça hızlı bir şekilde hareket eden drone'un sistem tarafından nasıl tespit edileceği bilinmiyor ancak şirket karanlık anlarda drone'larda çarpışmayı önlemek amacıyla yer alan ışıklandırma ile sistemin çalışabildiğini ifade ediyor. Tabi FAA, Ford'un bu önerisini nasıl değerlendirecek bilinmez ancak oluşturulan sistem, yakın gelecekte sıkı düzenlemelerin getirilmesi beklenen drone piyasasında Ford'un, bir otomobil üreticisi olarak önemli çalışmalar yaptığını gösteriyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim