Anlık Bildirim
Son dönemin popüler konusu gen düzenlemeye dair haberler gelmeye devam ediyor. Son gelen rapora göre genetik düzenlemeden geçirilen deri başarıyla hastaya nakledildi. Üstelik sonuç oldukça olumlu.

JEB nedir?

Bundan 2 sene önce Almanya'da St Josef-Hospital'a vücudundaki derinin %80 kaybolmuş bir vaziyette başvuran 7 yaşındaki çocuk genetik düzenlemeyle onarılan derinin nakliyle sağlığına kavuşabilmiş. Küçük çocuğun hastalığı uzmanların aktardığına göre JEB yani Jonksiyonel epidermolozis bülloza, temelde derinin alt ve üst katmanının birbirine tutunamaması şeklined olan durum.
Eğer açacak olursak, sağlıklı bir insan derisinde sırasıyla epidermis ve dermis adı verilen üst ve alt deri katmanları bulunur ki dermis tabakası zamanla epidermisi oluşturur. Tabi bu iki katman birbirinden bağımsız değildir.
Otozomal resisif kalıtımlı bir rahatsızlık olan ve dünyada 1 milyondan az bireyde görülen JEB ise bu iki yapı arasındaki bağları oluşturan yapıdaki Laminin-5 proteinini kodlayan genlerde mutasyon gerçekleşmesi sonucunda görülmekte . Bunun sonucunda ise en ufak bir dokunmayla bile bu bağlar kopabiliyor ki daha sonrasında çevre dokulardan bu araya sızan sıvı bül oluşumuna sebep oluyor.
Genetik düzenlemeyle üretilen 1 metrekarelik derinin nakli gerçekleştirildi
 
Sorun genlerde olunca uzmanlar da genetik düzenlemeye gitmeyi makul görmüşler. Hastanın geriye kalan ve henüz sağlıklı olan %20’lik derisinden örnek almışlar. Alınan bu örnekteki hücrelerin genetik materyali normal olanıyla değiştirildikten sonra doku kültür ortamında çoğalmaya bırakılmış.

1 metrekarelik deri nakledildi

Yaklaşık 1 metrekare alana ulaşan doku daha sonra 3 operasyonla hastaya nakledilmiş. 10 gün sonra derinin büyümeye başladığı gözlemlendiğindeyse küçük çocuk için yeni bir hayat başlamış. Operasyonun üstünden 8 ay geçtiğinde de bedenin tamamı genetiği modifiye edilmiş deri ile kaplanmış. Şu an için herhangi bir sorun görünmese de doktorlar hastayı herhangi bir potensiyel rahatsızlığa karşı sık denetim altında tutuyorlar.
Genetik düzenlemeyle üretilen 1 metrekarelik derinin nakli gerçekleştirildi
 
Son olarak uzmanlara göre bu tedavi alanında oldukça önemli bir adım zira üretilen doku miktarı bir hayli fazla. Tabi bazı uzmanlara göre uzun vadede bünyenin yeni transfer edilen gene karşı immün cevap oluşturması da olası. Umarız hasta sorunsuz bir şekilde hayatına devam edebilir. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim