Anlık Bildirim

Girişimlerin bilişim teknolojileri kullanımı 2018'de geriledi

TÜİK'in Girişimlerde Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması sonuçlarına göre 2018 yılında girişimlerin; internet erişimine ve web sayfasına sahiplik oranı geçen yıla kıyasla geriledi.

Girişimlerin bilişim teknolojileri kullanımı 2018'de geriledi Tam Boyutta Gör
 

TÜİK, 2005 yılından beri girişimlerin; bilgisayar, internet ve diğer bilişim teknolojileri kullanımlarnı araştırıyor. Girişimlerde Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması olarak da bilinen bu araştırmanın 2018 yılı sonuçları bugün paylaşıldı. Girişimlerin bilgisayar kullanımının yanı sıra internet erişimi ve web sayfasına sahiplik oranı da geçen yıla kıyasla geriledi.


Çalışan sayısı azaldıkça internet erişimi azalıyor 

Araştırma kapsamında 10 veya daha fazla çalışanı olan, karar alma özerkliği bulunan ve mal veya hizmet üreten organizasyonları inceleyen TÜİK, girişimlerde bilgisayar kullanım oranını bu yıl %97 olarak açıkladı. Geçtiğimiz yıl ise bu oran  %97.2 olarak belirlenmişti. Geçen yıl %95.9 olarak belirlenen internet erişimi oranı ise bu yıl %95.3'e düştü. Araştırmaya göre internet erişim oranı; 10-49 çalışanı olan girişimlerde %94.7 iken, 50-249 çalışanı olan girişimlerde %97.8, 250 ve üzeri çalışanı olan girişimlerde ise %99.2. Bu rakamlardan da görüleceği üzere girişimlerde çalışan sayısı azaldıkça internet erişim oranı da azalıyor.


Geçtiğimiz yıl paylaşılan sonuçlarda girişimlerin %72.9'unun bir web safyasına sahip olduğu ortaya çıkmıştı. Bu yıl ise web sayfasına sahip olan girişimlerin oranı %66.1'e geriledi. Web sayfasına sahiplik oranı da tıpkı internet erişim oranı gibi çalışan sayısı azaldıkça düşüyor. Sonuçlara göre web sayfasına sahiplik oranı; 250 ve üzeri çalışanı olan girişimlerde %87.8, 50-249 çalışanı olan girişimler %80 ve 10-49 çalışanı olan girişimlerde ise %69.1.


Bu yıl girişimlerde genişbant internet kullanımının %93.7'ye ulaştığını tespit eden TÜİK ayrıca işletmelerin internet hızlarının oranlarını da paylaştı. Buna göre girişimlerin %19'u 10 Mbit/s altında, %59,9'u 10-99 Mbit/s hız aralığında ve %19,4'ü ise 100 Mbit/s ve üzeri hızda internet kullanıyor.


Girişimlerde Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması'ndaki bir diğer önemli sonuç ise girişimlerin online satış oranları. Rapora göre girişimlerin yüzde 9.8'i 2017 yılında online ürün/hizmet alımı ya da satışı gerçekleştirdi. Bu kategoride de 250 ve üzeri çalışanı olan girişimler yüzde 21.8'lik online satış oranıyla ilk sırada yer alıyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim