Anlık Bildirim

Google, ABD ordusunun drone'larına yapay zeka desteği sağlayacak

Google, ABD Savunma Bakanlığı ile ortaklık kurarak drone'ların elde ettikleri görüntüleri analiz etmek için kaynaklarını paylaşacak ve özel geliştirmelerde yardımcı olacak.

Google, ABD ordusunun drone'larına yapay zeka desteği sağlayacak Tam Boyutta Gör
 

Drone'ların kontrol edilmesine ve drone'lar üzerinden sağlanan görüntülerin analiz edilmesine büyük önem veren ABD Savunma Bakanlığı, geçtiğimiz yıl nisan ayında Project Maven isimli bir araştırma girişimi başlatmıştı. Drone'ları kullanarak hedefleri izleme ve elde edilen görüntüler ile istihbarat sağlama amacıyla yola çıkan Project Maven, temmuz ayında yaptığı açıklamayla drone'lara yönelik yapay zeka çalışmaları için  ''ticari ortaklar'' aradıklarını duyurmuştu. Gizmodo'nun elde ettiği belgelere göre bu ortaklardan biri Google olacak.


TensorFlow'a erişim sağlanacak 

İlk olarak şirket içi yazışmalarla ortaya çıkan iş birliği daha sonra Google tarafından da doğrulandı. Project Maven kapsamında Savunma Bakanlığı ile iş birliği yapacağını açıklayan Google, teknoloji çözümleri sunmak için devlet kurumlarıyla uzun zamandır birlikte çalıştığını belirtti. Savunma Bakanlığı ile yürütülen yeni projenin ise özel bir proje olduğunu vurgulayan şirket, sınıflandırılmamış verilerdeki nesnelerin tanınmasına yardımcı olan açık kaynak kodlu TensorFlow API'lerinin bakanlığa sunulduğunu kaydetti. Bununla birlikte şirket söz konusu teknolojinin, insanların inceleyebilmesi için görüntüleri analiz ettiğini ve asla saldırgan bir kullanıma olanak sağlamayacaklarını da ekledi.


Tabi görüntülerdeki nesnelerin ne olduğunu tanımlayabilen TensorFlow API'lerinin Savunma Bakanlığı tarafından kullanılacak olması sürpriz değil zira teknoloji drone'ların sağladığı görüntülerdeki hedefleri takip edip hedeflerin kimliğini belirleyerek orduya ciddi bir avantaj sağlayabilir. Bunun yanı sıra The Verge'ün iddiasına göre Google sadece kaynaklarını Savunma Bakanlığı ile paylaşmakla kalmayacak TensorFlow'ün, Project Maven üzerinde yapılandırılmasına da yardımcı olacak. Şirket tarafından henüz doğrulanmayan bu iddianın, Google ve Savunma Bakanlığı arasında gizli bir anlaşmadan kaynaklandığı ve detayların paylaşılamayacağı da ileri sürülüyor.


Otonom drone saldırılarının önünü açabilir 

Google ortaklık sonucunda saldırgan unsurların üretilmeyeceğinin altını çizse de ABD'nin drone ile hedef takibi ve saldırılar düzenlediğini düşünürsek yakın gelecekte Google'ın yapay zekası ABD ordusuna ait drone'lara hedefleri takip etmenin yanında otonom olarak saldırıya geçme gücü de sağlayabilir. Google çalışanlarının da son derece rahatsız olduğu bu gibi senaryoların gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini zaman içinde göreceğiz ancak Savunma Bakanlığı milyarlarca doların harcandığı Project Maven girişimi için pek çok askeri teknolojinin aksine 6 ay gibi son derece kısa bir zaman çizelgesi belirlemişti. Bu da Savunma Bakanlığı'nın drone'lardan verimli bir şekilde faydalanmak için ne kadar istekli olduğunu gösteriyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim