Anlık Bildirim

Google, internet bağlantınız olmasa bile konumunuzu takip ediyor

Quartz'ın raporuna göre Google, Android işletim sistemine sahip cihazlara ait konum bilgisini konum ayarı kapalı olsa hatta cihazda sim kartı olmasa bile takip edebiliyor.
Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlardaki konum hizmetini genellikle bulunduğumuz noktayı görme, yol tarifi alma veya bize en yakın hastane, mağaza gibi yerleri öğrenmek için kullanıyoruz. Bu işlemler esnasında telefonlarımızda konum ayarlarından konum servisini etkin hale getirdiğimizde hem Google'ın hem de konum servisini kullanan diğer uygulamaların bizim nerede olduğumuzu gördüklerini biliyoruz. Peki konum servisini etkin hale getirmediğimiz durumlarda da konum bilgimiz Google'a iletilebilir mi? Quartz'ın raporuna göre bu sorunun cevabı evet. Üstelik Google'ın konumumuzu öğrenmesi için internet bağlantısına hatta sim kartına bile ihtiyacı yok.


İnternet Bağlantısına ve Sim Kartına İhtiyaç Duymuyor 

Quartz'ın araştırmalarına göre ocak ayından beri, Android işletim sistemlerine sahip cihazlar, kullanıcı konum servisini devre dışı bırakmış olsa da konum bilgilerini toplamaya devam ediyor. Cihazlar konum bilgisini, yakınlarda bulunan baz istasyonlarının adresini toplayarak elde ediyor ve bu esnada internet bağlantısına da ihtiyaç duymuyor. Elde edilen bu konum bilgileri daha sonra şifreli veriler halinde Android'in arkasındaki şirket olan Google'a gönderiliyor. Google'ın gizlilik politikalarında açıkça belirtilmeyen bu takip sistemi büyük tepkiye neden olurken Google da konuyla ilgili açıklama yaptı ve Quartz'ın raporunu doğruladı.


Google tarafından paylaşılan açıklama metnine göre Android işletim sistemine sahip olan cep telefonları ve tabletler ocak ayından beri yeni bir senkronizasyon sistemi kullanıyor. Bu sistem kapsamında cihazlar; mesajların ve bildirimlerin hızlı bir şekilde alınmasını sağlamak için mobil ülke kodları ve mobil şebeke kodlarını kullanıyor. Google, cihazların baz istasyonları adreslerini toplayarak mesaj ve bildirim performansında önemli bir ilerleme kaydettiklerini belirtiyor. 


Konum Bilgileri Depolanmadı 

Bununla birlikte açıklamaya göre Google, ''Hücre Kimlik'' kodları adı verilen ve baz istasyonları üzerinden elde edilen konum verilerinin asla depolanmadığını sadece mesaj ve bildirim için kullanıldıktan hemen sonra bir daha elde edilememek üzere silindiğini vurguluyor. Ayrıca şirket baz istasyonları üzerinden konum bilgisinin toplanmaması için yeni çalışmalar da yürütüyor. Şirketin açıklamasına göre kasım ayının sonuna kadar senkronizasyon ile ilgili yeni bir güncelleme kullanıma sunulacak ve bu güncelleme ile Anrdoid işletim sistemine sahip cihazlar artık yakınlardaki baz istasyonlarının adreslerini toplamayacak.


Tabi Google, yeni bir güncelleme yayınlayarak gizliliği korumaya yönelik bir adım atacak olsa da yaklaşık 11 aydır süregelen uygulama özellikle konum servisini kapatarak yer bilgisini koruduğunu düşünen kullanıcılar için oldukça rahatsız edici. Üstelik Quartz, Google'ın takip sistemini ortaya çıkarmasıydı şirket bu sistemden vazgeçer miydi, bu da merak konusu. Bilindiği üzere Google ve Facebook gibi şirketlerin en büyük gelir kapısı reklam faaliyetleri ve konum bilgisinin de reklam hizmeti için kullanılarak şirkete ciddi gelirler kazandırabileceği düşünülüyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
12501 kez okundu.
18 kişi, toplam 18 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
google, konum ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim