Anlık Bildirim

Dünya çapında, tıbbi araştırmaları hem geliştirdiği araçlarla hem de finansal olarak destekleyen Google, daha önce yaşlanmaya karşı tedaviler geliştiren Calico ve sağlık alanında kullanılan teknolojinin geliştirilmesi için çaba gösteren Verily şirketlerine yatırım yaparak biyoteknoloji alanına değer verdiğini göstermişti. Bu alanda yatırımlarını hız kesmeden sürdüren dev şirket son olarak bir yaşam bilimleri şirketi olan Medicxi’ye 300 milyon dolarlık yatırım yaptığını duyurdu.

 

Dünyaca ünlü ilaç üreticisi Novartis’ten ve Avrupa Yatırım Fonu’ndan da destek alan Medicxi, sınırlı bir bütçeyle başladığı Google’ın da yatırımıyla birlikte 500 milyon doların üstünde bir değerlenmeye ulaşmış durumda. Medicxi'nin kurucularından ve ortaklarından Francesco De Rubertis’in de dikkat çektiği gibi biyoteknoloji şirketlerinin uzun vadede çalışmalarını sürdürebilmesi ve başarılı ürünler ortaya koyabilmesi için önlerindeki en büyük eksiklik çalışmalarına yeterli fonu bulamamaları oluyordu. Medicxi şimdi aldığı yatırımlarla birlikte klinik ortamda çalışmalara hızla devam edebilecek.

Avrupa’daki dünya standartlarındaki üniversiteler ve bilim insanlarının yaşadığı en büyük sorun olan finansal problemler, son dönemde Amerikan teknoloji şirketleri tarafından çözülmesi ve şirketlerin sağlık bilimlerine destek vermesiyle birlikte ortadan kalkmaya başladı. Google’ın yanı sıra Apple ve Microsoft gibi birçok teknoloji şirketi Avrupa merkezli biyoteknoloji şirketlerine önemli yatırımlar yapmaya başlamış durumda.

İlaçların Kullanımı Tehlikeye Girebilir 

Tabi büyük şirketlerin sağlık/ilaç sektörüne yatırım yapıyor oluşu bazı şüpheleri de akıllara getiriyor. Dev şirketler sağladıkları finansmanla birlikte biyoteknoloji şirketlerinden geliştirilen ilaçların kullanımını kısıtlayan bazı imtiyazlar isteyebilirler. Böyle bir durumun yaşanmaması için biyoteknoloji şirketlerinin yatırımlara rağmen dev şirketlere bağlı kalmayarak ürünlerini genel kullanıma sunması çok büyük önem arz ediyor.

Avrupa’da biyoteknolojiye yönelik çalışmalar son zamanda hız kazanmış olsa da ABD ile kıyaslandığında bu alanda çok küçük bir hacme sahip olduğu görünüyor. Danışmanlık şirketi olan EY’nin 2015 yılında paylaştığı verilere göre ABD’deki biyoteknoloji endüstrisi 108 milyar dolarlık büyüklüğü ile 25 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olan Avrupa’daki biyoteknoloji endüstrisinin, hacim, üretim ve finansal kaynak bakımında oldukça önünde görünüyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim