Anlık Bildirim

Google'ın askeri drone programı şirketin söylediğinden çok daha kazançlı

ABD Savunma Bakanlığı ile birlikte yapay zeka destekli drone programı yürüten Google, program kapsamında bir buçuk yıllık süreç için 250 milyon dolar civarında kazanç elde edebilir.

Google'ın askeri drone programı şirketin söylediğinden çok daha kazançlı Tam Boyutta Gör
 

Mart ayının başında Google'ın, ABD Savunma Bakanlığı ile bir ortak çalışma programı başlattığı ve yapay zeka destekli drone geliştirilmesi için katkı sunacağı ortaya çıkmıştı. Bakanlığın geçtiğimiz yıl başlattığı Project Maven isimli çalışmada yer aldığını doğrulayan şirket, çalışma kapsamında hedefleri takip edebilen ve istihbarat toplayan drone geliştirileceğini de eklemişti. Google'ın nesneleri tanımlamak için kullandığı TensorFlow API'lerinin bakanlıkla paylaşılacağı belirtilirken teknolojinin kesinlikle saldırgan amaçlar için kullanılmayacağı da ifade edilmişti.


Çalışanlar tepki göstermişti 

Google'ın açıklamalarına rağmen ABD'deki yapay zeka destekli savaş araçlarına yönelik çalışmalara işaret eden aktivistler ise şirketin bu programa dahil olmamasını istemişti. Bu düşüncenin şirket içinde de destek bulmasıyla birlikte nisan ayında dört binin üzerindeki Google çalışanı bir mektup kaleme almış ve Pentagon ile iş birliğinin sonlandırılmasını talep etmişti. Mektup şirket CEO'su Sundar Pichai'ye iletilip medyada ciddi yankı uyandırsa da Google, Project Maven'in bir parçası olmayı halen sürdürüyor.


Bugün ortaya çıkan belgeler ise iş birliği programının aslında Google için yeni bir kazanç kapısı haline gelebileceğini gösteriyor. Sızdırılan şirket içi yazışmalara göre Google'ın, Project Maven'de yer aldığı sürece elde edeceği kazanç şirketin daha önce yaptığı açıklamanın bir hayli üstünde. Şirket çalışanlarından gelen tepkiyi önlemek için Google'ın bulut biriminin yöneticisi Diane Greene, şirketin iş birliği programından ''sadece 9 milyon dolar'' kazanacağı dile getirmişti. 


300 milyon dolara ulaşabilir 

Google'ın satış ekibinden Scott Frohman ile bulut ekibinin liderlerinden  Dr. Fei-Fei Li arasındaki yazışmalara göre şirket bakanlıkla imzaladığı anlaşma uyarınca 25 ile 30 milyon dolar arasında bir ücret alacak. İş birliği programı sürdürülürken ise her ay 15 milyon dolarlık kazanç şirketin kasasına girecek. Böylece program ile şirketin toplamda 250 milyon dolarlık kazanç elde etmesi planlanıyor ancak program 18 ay(tahmini) veya daha uzun süre güncelliğini korursa şirketin kazancı 300 milyon doları bulabilir.


Henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmayan Google'ın, çalışanların tepkisini önlemek ve programın aslında şirket için çok da önemli olmadığını hissettirmek için programdan elde edilecek kazanç konusunda doğru bilgi vermediği düşünülüyor. Öte yandan New York Times tarafından elde edilen e-postalara göre şirket aslında böyle bir tepkiyi bekliyordu zira bu e-postalardan birinde Fei-Fei Li ''Medya Google'ın, Savunma Bakanlığı için yapay zeka destekli silahlar ve yapay zeka teknolojisi geliştirdiği yönünde haberler ortaya atmaya başladığında neler olacak bilmiyorum.'' ifadelerini kullanırken Google'ın pozitif bilinirliğini korumaya çalışacağını dile belirtmişti. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim