Anlık Bildirim

Grizu-263 Uzay Takımı’nın dünya ikincisi model uydusu hangi yeteneklere sahip?

Türk öğrenciler tarafından geliştirilen model uydu, NASA sponsorluğunda düzenlenen CanSat yarışmasında ikinci oldu. Geliştirilen uydu ne gibi yeteneklere sahip? Teknik özellikleri neler? Detaylar:

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi öğrencilerinden kurulu Grizu-263 Uzay Takımı, NASA sponsorluğunda düzenlenen model uydu yarışmasında dünya ikinciliği elde etti.

İsmini, hayatını kaybeden madencilerden alıyor

Grizu-263 Uzay Takımı, 15 kişilik bir ekipten oluşuyor. 1992 yılında Zonguldak’ta TTK kömür madeninde yaşanan grizu patlaması sonucu 263 işçi hayatını kaybetti. Bu işçilerin anısına uzay takımına Grizu-263 adı verildi.

NASA sponsorluğunda ABD’de düzenlenen CanSat model uydu yarışmasında 100'ün üzerinde başvurunun arasında 40 üniversite finale kaldı.  Grizu-263 Uzay Takımı tarafından tasarlanan uydu, model roket yardımıyla 700 metre yüksekliğe fırlatıldı ve havalanmasından inişine kadar tüm aşamalar başarıyla tamamlandı. Değerlendirme sonucu ikincilik ödülünü elde etti.

Model uydunun özellikleri

Grizu-263 Uzay Takımı tarafından tasalanan uydu 30 cm uzunluğunda, 12 cm çapında ve 500 gram ağırlığında silindirik yapıya sahip. Cam fiber, karbon fiber ve plastik materyallerden oluşuyor. Uydu, ısı kalkanı (heat shield) ve faydalı yük (probe) olarak iki ayrı parçadan oluşuyor.

700 metre yükseklikten yere 5 m/s hızla iniş yaptı

Model roket yardımıyla 700 metre yüksekliğe fırlatılan uydu, 700. metrede roketten ayrılıyor ve anında ısı kalkanını açıyor. 10 ile 30 m/s arasında hızla 400 metreye kadar düşüyor. 400 metre yükseklikte ısı kalkanı ve faydalı yük birbirinden ayrılıp paraşüt devreye giriyor ve 5 m/s hızla yere düşüş gerçekleşiyor.


Model uydu, üzerindeki alıcı ve vericiler ile kalkışından inişine kadar yer istasyondaki cihaza sıcaklık, basınç, yükseklik, konum, eğim gibi verileri anlık olarak iletiyor. Üzerindeki kamera ile yeryüzünün fotoğraflarını kaydediyor. İniş gerçekleştiğinde yer istasyonuna aktarılan konum verilerinden uydunun konumu tespit ediliyor.

İçindeki çiğ yumurtayı kırmadan iniş yapıyor

CanSat yarışmasının gereği olarak uydunun bu yeteneklerinin dışında içindeki faydalı yükün zarar görmemesi istenir. Uydu içerisinde çiğ tavuk yumurtası bulunur ve 700 metre yükseklikten düştükten sonra yumurtanın kırılmaması gerekir. Grizu-263 Uzay Takımı’nın hazırladığı uydu, çiğ yumurtayı kırmadan iniş yapmayı başardı.

98,90 puan ile dünya ikincisi

Model uçağın uçuş görevlerini yerine getirmesinin yanında PDR (Preliminary Design Review) ve CDR (Critical Design Review) dosyaları incelendi. NASA yetkilileri ile görüşme yapıldı. Tüm bu sürecin ardından yapılan değerlendirmenin sonucunda 98,90 puan alarak Manchester Üniversitesinin ardından dünya ikinciliği ödülünü kazandı.

Grizu-263 Uzay Takımı’nın tasarladığı model uydu, uzay görevlerinde kullanılacak düzeyde geliştirilebilir. Her ne kadar uzay teknolojilerinde söz sahibi olmasak da bu işe gönül verenlerin Türk gençlerinin uluslararası başarı elde etmesi bizleri gururlandırıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim