Anlık Bildirim

Grönland’dan devasa buz dağının kopuşu görüntülendi

Kuzey Kutbu yakınlarında yer alan ve devasa glasiyerleri (buzulları) ile meşhur Grönland bu kez de ürkütücü bir doğa olayına ev sahipliği yaptı. Buz dağı ana karadan ayrıldı.
Geçtiğimiz Haziran ayında gerçekleşen olayda devasa bir buz dağı, Grönland Helheim Grasiyeri’nden koparken kaydedildi. Olayın tamamı 30 dakika sürerken, bilim adamları tüm süreci 90 saniyelik bir videoya sığdırdılar ve ortaya inanması güç bir görüntü çıktı.

Kameranın görüş açısı nedeniyle kopan buz dağının büyüklüğünü kestirmek pek mümkün değil. Ancak, kopan parça 6 km uzunluğa ve 2 km genişliğe sahip. Parçanın büyüklüğünün daha iyi anlaşılması için Manhattan adasıyla karşılaştırılmış.

 

Bu denli büyüklükte buz parçalarının kopması dünya genelinde deniz seviyesinde yükselmelere neden oluyor. Olayı araştıran ekibin başında yer alan bilim adamı David Holland, bu büyüklükte kopmaların tam olarak nerede, neden ve ne zaman meydana geldiğini önceden bilemediklerini, yaşanan kopmanın denizlerde nasıl bir etki yapacağını da zaman içerisinde takip edeceklerini ifade etti.

Holland ayrıca, dünyada en büyük glasiyerlerin Antarktika’da bulunduğunu, tamamının kopması halinde deniz seviyesinde 3 metre yükselme meydana geleceğini, ciddi felaket doğuracak bu doğa olayını öğrenmek için çabaladıklarını, ancak buz tabakası yüzeyinde yaptıkları incelemelerin kopma olaylarını anlamada yeterli olmadığını belirtti. 

Kaydedilen videoya ilişkin olarak da açıklamada bulunan David Holland, bu videoyu kaydedebildikleri için çok şanslı olduklarını, doğru yerde doğru zamanda bulunduklarını, videoda sadece bu olağanüstü doğa olayını görmekle kalmayıp, bir buzulun çok farklı şekillerde ve aşamalarıyla kopuşunu gözlemleyebildiklerini, bunun evde yapabileceğiniz cinste deneylerden biri olmadığını söyledi.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim