Anlık Bildirim

Hareketleriyle korku salan robot köpek

MIT(Massachusetts Teknoloji Enstitüsü)'nin geliştirdiği Cheetah isimli robot artık çok daha becerikli. Robot herhangi bir kamera ya da harici çevresel sensör kullanmadan zıplayıp merdiven çıkabiliyor.
Boston Dynamics tarafından geliştirilen SpotMini isimli robot köpek bugüne kadar gördüğümüz en başarılı dört ayaklı robot ancak artık rakipsiz değil. MIT'nin birkaç yıldır üzerinde çalıştığı Cheetah(Çita) robotu üçüncü seviyeye terfi etti. Cheetah 3 isimli yeni robot; bacaklarını esnetmek, merdiven çıkmak ve yüksek bir masaya zıplamak gibi marifetlere sahip. Üstelik bütün bu aktiviteleri kameralar veya sensörler yardımıyla görerek değil ''hissederek'' gerçekleştiriyor.

Görmüyor, hissediyor 

SpotMini ile dört ayaklı bir robotun merdiven çıkabildiğini daha önce görmüştük ancak Cheetah 3 bu işlemi kamera yardımıyla yapmıyor ve bu özelliği ile rakibinin önüne geçiyor. Robotların görme yeteneğine çok fazla güvenmesinin onlarını yanıltabileceğini düşünen araştırmacılar kameralara güvenen bir robotun karanlık ortamlarda işlevini yitireceğini de belirtiyor. Bu nedenle Cheetah 3 görme duyusundan değil dokunma duyusundan güç alıyor. 
Cheetah 3'ü zifiri karanlıkta hareket edebilecek şekilde geliştiren ekip, temas algılama algoritması adını verdikleri bir algoritmadan faydalandı. Bu algoritma ile robot bacakları için her zaman en uygun pozisyonu arıyor. Havadan zemine geçiş olduğunda manevraların ve bacakların pozisyonunun çok önemli olduğuna dikkat çeken araştırmacılar, robotun sahip olduğu algoritma ile bacakları arasındaki mesafe ve bacakların salınımı gibi verileri analiz ederek dengeyi sağladığını belirtiyor. Bu sayede Cheetah 3; kamera ya da harici çevresel sensörlere ihtiyaç duymadan komutları yerine getirebiliyor.
90 kilogram ağırlığındaki robot çevresel dış etkenlere karşı pozisyonunu korumak için de özel olarak eğitildi. MIT'nin paylaştığı videodan da görüldüğü üzere çekme ve darbelere karşı ayakta kalabilen Cheetah 3, üç ayak üzerinde de ilerleyebiliyor. MIT ekibi robotun pek çok özelliğini halihazırda video ile paylaşmış durumda ancak robotla ilgili detaylı paylaşımlar için ekim ayını beklememiz gerekecek. Ekip 1-5 Ekim tarihlerinden Madrid'de gerçekleşecek olan Akıllı Robotlar Uluslararası Konferansı'nda Cheetah 3'ü detaylı bir şekilde tanıtacak ve bütün hünerlerini göstermesine izin verecek.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
19432 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
robot, mit ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim