Anlık Bildirim

Harvard Üniversitesi: Klimalı yurt odalarında kalan öğrenciler, klimasız yurtlarda kalanlara göre daha başarılı

Harvard Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan çalışma, klimalı yurtlarda kalan öğrencilerin klimasızlarda kalanlara oranla daha başarılı olduklarını ortaya koydu.
 

Bugüne kadar sıcağın etkileri üzerinde yapılan çalışmalarda genellikle küçükler ve yaşlılar üzerine odaklanılırken, değerlendirmelerde ise dış hava sıcaklığının baz alındığını belirten Harvard Üniversitesi Profesörlerinden Jose Guillermo yaptıkları bu son çalışmayla, iç ortam sıcaklığının sağlıklı genç bireyler üzerindeki etkilerini gözlemlediklerini söyledi.

Kırk dört öğrenci üzerinde yapılan çalışmada bir grup öğrenci modern ve klimalı yurtta, diğer bir grup da kliması olmayan yurt odalarında kaldılar. 12 gün boyunca üzerlerindeki giyilebilir cihazlarla öğrencilerin fiziksel aktiviteleri ve uyku düzenleri takip edilirken, aynı zamanda içinde bulundukları ortamın sıcaklığı, nemi ve CO2 değerleri kaydedildi. Bu süre zarfında öğrencilerden, her sabah kalktıklarında cep telefonlarında algılarını ve tepki sürelerini ölçmeye yönelik soruları cevaplamaları istendi.

İlk beş gün boyunca hava sıcaklığı sabit seyrederken devam eden beş gün boyunca sıcaklıklar artış gösterdi. Son iki günde ise sıcaklıklar normale geri döndü. Çalışmanın sonucuna göre klimalı yurtta kalan öğrenciler, sıcak günlerde sorulara daha hızlı ve daha doğru cevap verdiler. Klimasız yurtta kalan öğrencilerin tepki süreleri 13.4% daha uzun olurken, klimalı odalarda kalan öğrenciler testlerde 13.3% daha fazla puan aldılar.

Araştırmanın önemli bir diğer sonucu ise sıcaklıkların normale döndüğü iki gün boyunca klimasız yurttaki oda sıcaklıklarında bir düşüş gözlenmemiş olması. İki gün boyunca öğrenciler daha sıcak ortamda kalmaya devam ettiler ve bu da skorlarına etki etti. Klimalı yurtta ise sıcaklık sürekli kontrol altında tutulabildi.

 

Yapılan bu çalışma, öğrencilerin yaşadıkları ortamın fiziksel özelliklerinin başarılarına etki ettiğini net bir biçimde ortaya koymuş oluyor. Sıcaklığın yanı sıra diğer fiziksel imkanların da öğrencilerin başarısına etki edeceği düşünüldüğünde, modern yurtların iyi bir eğitim sistemi için ne denli gerekli olduğu bir kez daha anlaşılmış olacaktır.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim