Anlık Bildirim

Birçok hayvan, duyusal alanda insanlardan üstün yeteneklere sahip. Örneğin yarasalar avını bulmak için ultrasonik dalgalar yayarken köpek balıkları sudaki kanın kokusunu kilometrelerce uzaktan alabiliyor. Cell dergisinde yayınlanan bir araştırma insanların ise görme konusunda hayvanlara ciddi bir üstünlük sağladığını gösteriyor. İnsanların görme keskinliğinin pek çok hayvandan ciddi anlamda üstün olduğunu belirten araştırmacılar, hazırladıkları görüntülerle hayvanların gözünden dünyanın nasıl göründüğünü de paylaştı.


 
*Aynı alanın sırasıyla insanın, kedinin, Japon balığının, sıçanın, sineğin ve sivrisineğin gözünden görünümü

İnsanın görme keskinliği ortalamanın üstünde 

Görüş alanındaki her bir derecede görülen döngü(siyah-beyaz paralel çizgi) sayısı ile ölçülebilen görme keskinliğinin ölçümü için günümüzde Snellen Testi en etkili yöntem olarak kabul ediliyor. İnsanlar derece başına ortalama 60 döngü görürken bu sayı 10'un altına düştüğünde kişinin görme engelli olduğu kabul ediliyor. Diğer canlılarda ise bu değerler çok daha düşük. Örneğin balıklar derece başına 40 döngü görürken böceklerin bir kısmı derece başına sadece bir döngü görebiliyor.


Araştırmacılar insanlardaki görme keskinliğinin araştırmaya konu olan diğer türlerin ortalamasının üstünde olduğunu ve insanların görme keskinliği konusunda zirvenin bir basamak altında yer aldığını belirtiyor. Öte yandan kartal, akbaba ve şahin gibi yırtıcı kuşların derece başına 120 döngü görebiliyor. Bu sayede kendilerinden yüzlerce metre alçakta olan avlarını rahatlıkla gören bu yırtıcı kuşlar görme keskinliği konusunda insanların önünde yer alıyor.


*Örümcek ağının; bir kuşun(solda) ve bir sineğin(sağda) gözünden görünümü. Kuş örümceğin ağdaki şekillerle verdiği uyarı mesajını net bir şekilde görürken sinek ağa çok yakın olmasına rağmen ne örümceği ne de ağı görebiliyor.  

Hayvanların görme keskinliğini görüntülerle örneklemek isteyen araştırmacılar AcuityView isimli program geliştirdi. İnsan gözünün keskinliği ve insan gözüyle elde edilen görüntüleri, diğer canlıların göz keskinliğine göre yeniden oluşturan bu program diğer canlıların görme keskinliğinin ne kadar düşük olduğunu ortaya koyuyor. Tabi uzmanlar, görme keskinliği düşük olan canlıların bulanık görüntüleri doğru bir şekilde yorumlamak için farklı algılayıcılara sahip olduklarının da altını çiziyor. Böylece örneğin sivrisinekler; görüntü bulanık olsa da görüş alanındaki küçük bir hareketi dahi kolayca fark edebiliyor.

*Bir kelebeğin; gıda arayan bir kuşun(solda) gözünden görünümü ve aynı türden bir diğer kelebeğin(sağda) gözünden görünümü Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
13153 kez okundu.
25 kişi, toplam 26 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
insan, hayvan ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim