Anlık Bildirim

Hindistan'da devlete ait demir yolları operatörü müşterilerin verilerini satabilir

Önümüzdeki aylarda Hindistan veri satışı konusunda bir ilke imza atabilir. Devletin demir yolları işletmesi müşterilere ait verileri, üçüncü taraf şirketlere satmayı planlıyor.

Hindistan'da devlete ait demir yolları operatörü müşterilerin verilerini satabilir Tam Boyutta Gör
 

Bugüne kadar hacker'ların farklı şirketlere yönelik siber saldırılarda bulunmalarına ve şirketlerden hizmet alan müşterilere ait verileri çaldığına pek çok kez rastladık. Ele geçirilen bu verileri, Dark Web gibi mecralarda satan hackerların bu faaliyetleri verilerin ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. Dünyanın önde gelen bilişim teknolojisi şirketlerinden IBM'nin geçtiğimiz hafta yayınladığı raporu da verilerin değerli olduğunu doğrulamıştı. Rapora göre siber saldırıda elde edilen her bir veri ortalama 184 dolar değerinde. 


Vatandaşların verileri satılabilir 

Tabi verilerin bu denli değerli olması hacker'ların iştahını kabartıyor ancak Hindistan'dan gelen haberlere göre veri ticareti ile kazanç sağlamak isteyen önemli bir kurum daha var: Hint Demiryolları. Ülkedeki demir yolu işletmelerinden sorumlu bir devlet kurumu olan Hint Demiryolları, yolculuk yapan vatandaşların verilerini satarak kazanç elde etmeyi planlıyor. Yetkililerin açıklamalarına göre yakın zamanda bir ülke hükümetinin, vatandaşların verilerini sattığı ilk olaya tanık olabiliriz.


Yetkililerin açıklamalarına geçmeden önce söz konusu verilerin ne denli büyük olduğuna değinmekte fayda var. Hint Demiryolları'ndan bilet almak isteyen vatandaşlar kurumun bilet satışı yaptığı www.irctc.co.in web sitesini kullanıyor. Yaklaşık 30 milyon kayıtlı kullanıcıya sahip olan web sitesi günlük ortalama 2 milyon kişi tarafından ziyaret ediliyor. Her gün yaklaşık 700 bin biletin satıldığı site üzerinden bilet alırken kullanıcılar; isimlerini, soyisimlerini, iletişim numaralarını, yaşlarını, yemek tercihlerini ve gelir gruplarını paylaşıyor. Bütün bu verileri depolayan Hint Demiryolları'nın halihazırda 100 terabayta varan dev bir veri tabanına sahip olduğu düşünülüyor.


Hint Demiryolları'nın sahip olduğu verilerin ticari amaçlarla kullanılabileceği yönündeki ilk ifade geçtiğimiz yıl eski Demiryolları Bakanı Suresh Prabhu'dan gelmişti. Demiryolları operatörünün dünyanın en büyük veri üreticilerinden biri olduğunu belirten Prabhu, operatör için ''Akıllıca kullanılması gereken büyük miktarda veriyi işlemek zorundadır.'' ifadesini kullanmıştı. Eski bakanın açıklaması daha çok veri analizini işaret etse de mevcut Demiryolları Bakanı Piyush Goyal geçtiğimiz ay konuya farklı bir açıdan yaklaşmıştı. Operatörün çok yüksek miktarda veriye sahip olduğunu vurgulayan Goyal, değer biçilmemiş bu verileri kullanmanın yollarını araştırdıklarını dile getirmişti.


Yakın tarihte Hindistan medyasında çıkan haberler ise Hint Demiryolları'nın, müşterilere ait verileri ihaleyle satışa sunabileceğini işaret ediyor. Henüz bu konuda resmi bir açıklama yapılmış değil ancak ülkedeki haber kaynakları Hint Demiryolları'nın, web sitesi üzerinden toplanan verileri satmak için hazırlıklara başladığını belirtiyor. Müşterilerin gelir grubu gibi şirketler için oldukça önemli bir bilgiyi de içinde barındıran verilerin hangi şirket tarafından, nasıl bir ödeme planıyla alınacağı ise merak konusu. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim