Anlık Bildirim

Japon robot uzmanı 10 yaşındaki çocuğa benzeyen robot geliştirdi

İnsansı robotlar geliştirme konusunda sınırları zorlayan Profesör Hiroshi Ishiguro bu kez 10 yaşındaki bir çocuğa benzeyen robot geliştirdi. Ibuki isimli robotun detayları haberimizde.

Japon robot uzmanı 10 yaşındaki çocuğa benzeyen robot geliştirdi Tam Boyutta Gör
 

Günümüzde geliştirilmekte olan robotların büyük bir kısmı metal bir dış yüzeyle kaplanmış olsa da bilim insanları, insansı robot geliştirme konusunda da bir hayli mesafe katetmiş durumda. Tabi insansı robot denildiğinde akla gelen ilk robot Hanson Robotics tarafından geliştirilen ve yapay zeka desteğine sahip olan Sophia oluyor ancak bu alanda uzun yıllar çalışan Profesör Hiroshi Ishiguro'nun çalışmaları da oldukça etkileyici.


Etkileyici çalışmalarına yenisini ekledi 

Japonya'daki Wakayama Üniversitesi'nin Akıllı Robot Laboratuvarı'nda müdürlük yapan Hiroshi Ishiguro, 2008 yılında kendisine oldukça benzeyen ve etkileyici mimiklere sahip olan bir robot geliştirmişti. Bununla yetinmeyen robot uzmanı 2016 yılında ise bugüne kadar geliştirilmiş en insansı robot olarak da değerlendirilen Erica'yı tasarlamıştı. Özellikle robotların yüz hatlarını oluşturma konusunda başarılı işlere imza atan Hiroshi Ishiguro'nun son eseri ise Ibuki isimli robot. Ibuki'yi diğer insansı robotlardan ayıran unsur ise yetişkin bir insana değil; 10 yaşındaki bir çocuğa benziyor oluşu.


Etrafındaki yüzleri tarayabilen ve alt kısmındaki tekerlekli yapı sayesinde hareket edebilen Ibuki, herhangi bir özellik taşımaksızın istem dışı tekrarlanan mimiklere sahip. İnsanların insansı robotlarla birlikte yaşadığı bir geleceğin hayalini kuran Ishiguro, Ibuki ile yapay zeka, bilgisayarla görme ve yeni nesil teknolojiler için altyapı oluşturduğunu belirtiyor. Ibuki gelecekte farklı uygulamalara konu olabilir ancak şu an için ticari bir robottan ziyade daha çok bir araştırma robotu olarak değerlendiriliyor.


Tabi Ibuki'nin yüz kısmı bir çocuğun yüzünü andırsa da vücudunun geri kalan kısmında(elleri hariç) olduğu gibi sevimli yüzün arkasında da metal yığınını görebiliyoruz. Bu durum aslında Ibuki'nin biraz da ürpertici görünmesine yol açmış. Hiroshi Ishiguro'nun geçmiş çalışmalarına bakarsak ilerleyen dönemlerde Ibuki'nin vücudunun geri kalan kısmınında ''insansı'' hale geleceğini söyleyebiliriz. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim