Anlık Bildirim

Japon yatırımcılar Bitcoin piyasasında kilit rol oynuyor

Japonya'daki bireysel yatırımcılar son zamanlarda gözlerini Bitcoin'e çevirmiş durumda. Ülkede Bitcoin'e olan yoğun ilgi küresel Bitcoin piyasasını etkileyecek düzeyde.
Ülkemiz de dahil olmak üzere son dönemlerde Bitcoin'e olan ilgi oldukça yoğun. Tabi bu ilginin temelinde son bir ay içinde Bitcoin'in değerinde meydana gelen artış yatıyor. Son dönemlerde Bitcoin'e olan ilginin belki de en fazla arttığı ülkelerin başında ise Japonya geliyor. Aslında 2014 yılında yaşanan Mt Gox soygunu ülkedeki yatırımcıların Bitcoin'e olan bakışını değiştirebilecek nitelikteydi. Dönemin en popüler Bitcoin borsası olan Japonya merkezli Mt Gox'ta yaklaşık 850 bin adet Bitcoin çalınmış ve yatırımcılar paralarını geri alamamıştı. Son rakamlar ise Japon yatırımcıların Bitcoin'e, küresel Bitcoin piyasasını etkileyebilecek kadar talep gösterdiğini gözler önüne seriyor.


Japonya'daki bireysel yatırımcıların büyük bir kısmı hisse senetleri ya da devlet tahvilleri gibi geleneksel yatırım araçlarını kullanıyor. Son zamanlarda ise bu geleneksel yatırım araçlarının yerini Bitcoin almış durumda. Japonya'daki Bitcoin borsalarına ait verileri derleyen jpbitcoin.com'un verilerine göre nisan ayında ülkenin önde gelen borsalarında yaklaşık 1.2 milyon Bitcoin el değiştirdi. Bitcoin'in nisan ayındaki değerine göre ticarete konu olan bu Bitcoin'lerin toplam değeri 1.45 milyar doları buluyor. Kasım ayında ise önde gelen Japon borsalarında ticarete konu olan toplam Bitcoin miktarı 4.51 milyona ulaşırken bu Bitcoin'lerin değeri 35.4 milyar dolara yükseldi.


Küresel Ticaretin Yarısı Japonya'da

Bu yükseliş sadece Japonya'da Bitcoin'e olan ilgiyi göstermiyor aynı zamanda Japonya'nın Bitcoin piyasası için ne kadar değerli olduğunu da ortaya koyuyor zira kasım ayında dünyanın önde gelen kripto para borsalarında alınan ve satılan Bitcoin'lerin miktarı 9.29 milyon. Yani geçtiğimiz ay dünyadaki Bitcoin ticaretinin neredeyse yarısı Japon borsaları üzerinden gerçekleşti. Tabi BitFlyer  gibi popüler Japon borsalarını sadece Japon yatırımcılar kullanmıyor. Dünya genelinde geniş kullanıcı kitlesine sahip bu borsalarda, meydana gelen Bitcoin ticaretindeki artışı da sadece Japon yatırımcıların ilgisine dayandırmak doğru bir değerlendirme olmaz ancak uzmanlar küresel Bitcoin ticaretinin üçte biri ile üçte ikilik kısmının Japon yatırımcılar tarafından yürütüldüğünü düşünüyor.


Ülkede Bitcoin'e olan ilginin tek sebebi Bitcoin'in dikkat çeken yükselişi değil. Japon hükümeti bu yılın başından beri Bitcoin konusunda önemli çalışmalar yapıyor. Nisan ayında yürürlüğe giren yeni yasal düzenlemeyle Bitcoin ve diğer kripto paralar yasal bir statüye sahip olmuş ve Japon hükümeti kripto paraları resmen tanıdığını duyurmuştu. Temmuz ayında ise Bitcoin'in, yüzde 8 oranında olan tüketim vergisinden muaf tutulacağı açıklanmıştı. Eylül ayında Çin'deki Bitcoin borsalarının kapatılacağı haberlerinin ardından bu borsalarda Bitcoin alıp satan kişiler Japon ve Kore borsalarına yönelirken Japonya'da yeni gelen bu yatırımcı hacmini karşılayabilmek adına 11 yeni borsaya lisans vermişti.


Japon Yatırımcılar İlgi Duyuyor

Uzun yıllar hisse senedi ticareti yapan 39 yaşındaki Japon yatırımcı Yoshinori Kobayashi ise Bitcoin'in bireysel yatırımcılara sunduğu fırsatlara dikkat çekiyor. Birkaç yıl önce Bitcoin'i ilk kez duyduğunda bunun bir dolandırıcılık olduğunu düşünen Kobayashi, iki buçuk yıl önce Bitcoin ticaretine başlamış. Bitcoin ticaretinden para kazanan kişilerle görüştükten sonra Bitcoin'in değerinin 60.000(yaklaşık 530 dolar) yen olduğu dönemlerde ilk kez Bitcoin aldığını belirten Kobayashi, ''Sonra Bitcoin'in değeri hızla 80.000(yaklaşık 710 dolar) yen oldu ve daha önce almadığım için üzülmeye başladım.'' diyor.


İki yıldır Bitcoin ticaretiyle uğraşan bir diğer Japon yatırımcı Hiroyuki Kato ise Bitcoin'de kazanmanın Forex(kaldıraçlı alım/satımlar)'te veya hisse senetlerinde kazanmaktan daha kolay olduğunu düşünüyor. Günde 2-3 saatini Bitcoin analizlerine ayıran Kato, yaklaşık iki yıl önce kripto para ticaretine odaklanabilmek için çalıştığı şirketten istifa etmiş. Yoshinori Kobayashi ve Hiroyuki Kato gibi pek çok bireysel yatırımcı Bitcoin'deki fiyat düzensizliğinin bireysel yatırımcılara başta arbitraj imkanı olmak üzere çeşitli fırsatlar sunduğunu düşünüyor.


Değer Artışı Bekliyorlar 

Japon yatırımcılar Bitcoin'in geleceğinden de oldukça umutlu. ''Dünyadaki finansal varlıkların toplam değeri yaklaşık 10 katrilyon yen. Bitcoin ise bu miktarın sadece yüzde 0.1'i kadar.'' diyen Yoshinori Kobayashi, Bitcoin'in bugünkü değerinin yaklaşık 100 katına kadar ulaşabileceğini ve dünyadaki finansal varlıkların toplam değerinin yüzde 10'u kadar bir hacmi oluşturabileceğini düşünüyor. Hiroyuki Kato ise Bitcoin'in bir balon haline geldiğine inansa da bir süre daha Bitcoin'deki yükselişin süreceğini düşünüyor.


Son günlerde küçük düşüşler yaşayan Bitcoin birkaç gündür 16.200$ seviyelerinde bir değere sahipti. Bugünün ilk saatlerinden itibaren yükselişe geçen kripto paranın değeri şu an 17.300$ civarında. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim