Anlık Bildirim

Julian Assange: Wikileaks teknoloji şirketlerine yardım edebilir

Wikileaks’in kurucusu Julian Assange; Wikileaks’in, CIA sızıntılarını ortadan kaldırmak için teknoloji şirketleriyle işbirliği yapmaya hazır olduğunu dile getirdi.

Julian Assange: Wikileaks teknoloji şirketlerine yardım edebilir Tam Boyutta Gör
 

Geçtiğimiz günlerde Wikileaks, CIA ile ilişkili binlerce belge yayınlamış ve CIA’in cep telefonlarına, akıllı televizyonlara, bilgisayarlara ve hatta oyun konsollarına sızarak kullanıcıların yazışmalarını okuyabildiğini ve onları dinleyebildiğini ortaya çıkarmıştı. CIA ise aralarında Google, Apple, Microsoft, Samsung gibi dev markalara ait ürünlere sızabildiği iddiasıyla ilgili sadece belgelerin orijinalliği hakkında yorum yapamayacaklarını ve Wikileaks’in kurucusu Julian Assange’ın bir dürüstlük kalesi olmadığını söylemekle yetinmişti.

Bugün akşam saatlerinde, 2012’den beri sığınmakta olduğu Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği binasınında Periscope üzerinden bir nevi basın toplantısı düzenleyen Julian Assange, sızıntılar ile ilgili yeni bilgileri paylaştı. Herhangi bir CIA personelinin CIA’in hack/sızma yöntemlerini kullandığında onu kimsenin durduramayacağını vurgulayan Assange, bu teknolojinin öngörülemez ve hesaplanamaz olduğunu ve teknolojiyi kullanan yüklenicinin bile fark edemeyeceği bir şekilde arkasında iz bırakmadığını belirtti.

CIA’in uzun zamandır NSA(Ulusal Güvenlik Ajansı) ile bürokratik bir mücadele içinde olduğunu söyleyen Assange; CIA’in NSA’ya katılmak yerine kendi içinde akıllı televizyonlara, cep telefonlarına, bilgisayarla sızan ve WhatsApp, Signal gibi mesajlaşma uygulamalarını takip edebilen güçlü bir saldırı ekibi oluşturduğunu ifade etti.

Teknoloji Şirketlerine İşbirliği Çağrısı

Tabi Wikileaks’in binlerce belgeyi paylaşmasının ardından belgelerde adı geçen teknoloji şirketleri sistemlerindeki açıkları kapatmak için hemen harekete geçti. Julian Assange’in açıklamalarına göre şirketler sadece kendi içlerinde bu durumu düzeltmeye çalışamadı; Wikileaks ile iletişime geçerek CIA’in sızıntı yöntemlerine ait daha fazla bilgi talebinde bulundu. Henüz herhangi bir teknoloji şirketinden bu yönde resmi açıklama gelmemiş olsa da Assange, teknoloji şirketleriyle birlikte çalışmaya ve bazı teknik ayrıntıları paylaşmaya karar verdiklerini söyledi. Böylece sızıntıları kolaylaştıran açıkların ortadan kaldırılabileceğini de ekledi.

Assange her ne kadar teknoloji şirketleri ile birlikte hareket etme davetinde bulunsa da teknoloji şirketlerinin bu daveti nasıl yanıtlayacağı henüz bilinmiyor. Zira ABD’de Wikileaks’e karşı yürütülen soruşturma halen devam ediyor ve Silikon Vadisi şirketlerinin, pek çok siyasi isim tarafından terör örgütü olarak nitelendirilen Wikileaks’le iletişime geçmeleri halinde düzenleyici kuruluşların haklarında herhangi bir işlem yapıp yapmayacağı bilinmiyor.

CIA Yanıt Verdi

Assange’in basın toplantısının ardından konuşan CIA sözcüsü Heather Fritz Horniak, daha önce de dile getirdikleri gibi Assange’in dürüstlüğün kalesi olmadığını söyledi ve Assange ve ekibine rağmen CIA’in; Amerika’yı teröristlerden, düşman uluslardan ve yurtdışından gelebilecek diğer tehlikelerden korumak için agresif bir şekilde yabancı istihbarat toplamaya devam edeceğini belirtti.

Assange ayrıca Wikileaks’in sistemlerdeki açıkları paylaştığını ancak uzmanların bu açıkları nasıl kullandığını açıklamadığını ve teknoloji firmalarıyla yapılacak bir işbirliğinin ardından tüm açıkların kapatılmasıyla birlikte Wikileaks’in sızıntılara dair daha fazla detay paylaşacağını duyurdu.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim