Anlık Bildirim

Kafanızın içindekileri duyan giyilebilir cihaz: AlterEgo

MIT'deki araştırmacılar tarafından geliştirilen AlterEgo isimli cihaz; kullanıcının herhangi bir ses çıkarmasına gerek kalmadan, kafasının içinde düşündüğü şeyleri anlayıp ona yardımcı olabiliyor.
Günümüzde Apple, Google, Amazon ve Microsoft yapay zeka destekli sesli asistanlarla kullanıcıların günlük ihtiyaçlarına ve sorularına basit bir şekilde yanıt verebiliyor. Bu sesli asistanları kamuya açık alanlarda kullanmak istediğimizde ise diğer insanların da onları duyabiliyor oluşu zaman zaman kullanıcı gizliliğinin arka plana itilmesine neden oluyor. MIT(Massachusetts Institute of Technology)'deki araştırmacıların geliştirdiği devrim niteliğindeki yeni giyilebilir asistan ise kullanıcı gizliliğini üst seviyeye taşıyor. Üstelik bu ürünü kullanırken kullanıcının konuşmasına gerek yok.

Kafanın içindeki sözcükleri anlıyor 

AlterEgo isimli cihaz, aslında bir plan yaparken ya da bir şeyler okurken kendi sesimizi duymamızı sağlayan nöromusküler sinirlerden faydalanıyor. Kullanıcıların çenesini kavrayan ve oradan kulağına kadar uzanan AlterEgo, kullanıcı iç seslendirme yaptığında yani herhangi bir ses çıkarmadan bir şey düşündüğünde nöromusküler sinyaller tarafından tetikleniyor ve kullanıcının ne dediğini anlamaya çalışıyor. Cihazın üzerinde bulunan elektrotlar, nöromusküler sinyalleri anlamlandırmaya çalışırken cihazda yer alan kemik iletimli kulaklık da iç kulağa iletilen titreşimleri yakalıyor. 
Tüm bu çabanın sonunda elde edilen veriler; verileri analiz eden ve özel sinyalleri/titreşimleri sözcüklere dökebilen bir makine öğrenme sistemine aktarılıyor. Makine öğrenme sisteminin titreşim ve sinyallerden anlamlı sözcükler elde etmesinin ardından ise artık standart hale gelen yapay zeka destekli sesli asistan devreye giriyor ve kullanıcının aklından geçen soruları yanıtlıyor.

Boyutu daha küçük olabilir

Henüz erken prototip aşamasında olan cihazla ilgili tek problem tasarımı gibi görünüyor. Yüze sarılı tıbbi bir cihazı andıran AlterEgo'nun gelecekte çok daha küçük boyutlarla kullanıcı karşısına çıkabileceği belirtiliyor. Tabi AlterEgo, kişisel asistan konusunda çığır açan bir yapıya sahip olsa da bu cihazın herhangi bir rahatsızlık nedeniyle iletişim kurmakta güçlük çeken kişiler tarafından kullanılması mümkün. 
AlterEgo'nun ne zaman ticari kullanıma sunulacağı ya da satış fiyatının ne olacağı ile ilgili henüz bir bilgi yok. Araştırmacılar cihazın kullanıcıyı anlama konusunda yüzde 92 gibi oldukça yüksek bir başarı oranına sahip olduğunu belirtirken yine de bu oranın yükseltilmesi için makine öğrenim sisteminin daha fazla veriyle eğitilmesi gerektiğini vurguluyor. 
 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5664 kez okundu.
18 kişi, toplam 19 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
mit, Yapay Zeka ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim