Anlık Bildirim

Kalp yetmezliği yaşayanlar için yeni çözüm!

Bilim adamları yaptıkları son çalışmalarında yumuşak bir malzemeden ürettikleri robot sayesinde kalbi durmuş domuzlarda kan dolaşımının devamını sağlayabildiler.
Günümüzde ciddi bir sağlık problemi olan kalp yetmezliğinde doktorlar hastalara dışarıdan kalbe bağlanan bir sistem uygulamaktalar. Bu sistemin dezavantajı ise direkt kan ile temas halinde olduğu için her an bir pıhtı oluşumuna sebep olabilmesi ki bu da hastanın ölümüne veyahut da felç kalmasına sebep olabilir. Bu sebeple hastaların sürekli olarak antikoagülan (pıhtılaşmayı önleyen) ilaçlar alması gerekiyor. Yeni geliştirilen yöntem ise kanla direkt temas halinde değil, bu sayede pıhtılaşma sorunu ve diğer komplikasyonlar tarih oluyor.
Yumuşak robot kalbin etrafını adeta bir manşon gibi sarıyor. Kılıf benzeri yapıda olan cihaz kalbe dikişlerle ve emme kuvvetiyle bağlanmış. Bununla birlikte tıpkı kalbin kendisiyle kılıfı arasındaki sürtünmeyi engelleyen sıvıda olduğu gibi bu cihazda da kalple kılıf arasında kayganlaştırıcı bir sıvıya yer verilmiş. Ayrıca robotta basıncı ölçen sensörler de mevcut. Sistemin basıncı ise harici bir pompa aracılığıyla sağlanmış.

Spesifik Uygulamalar İçin Uygun 

Yapılan deneylerde dişi bir domuz kullanılmış ve kalbi durmuş hayvanın vücudunda bu robot sayesinde kan akımı yine eskisi gibi devam ettirilebilmiş. Spesifik durumlar içinse robot kalbin sadece sağ veya sol tarafına basınç uygulayacak şekilde de ayarlanabiliyor. Son olarak araştırmacılar implante edilebilir kalp pompasını vücuda daha uyumlu hale getirmek ve bedende daha uzun süre sorun çıkarmadan kalabilecek hale getirmek için çalışmalarını sürdürüyorlar. Sistemin işleyişini ise buradaki videodan izleyebilirsiniz.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim