Anlık Bildirim
 
Uzmanlar son çalışmasında kandaki trombosit miktarındaki artış ile kanser arasındaki ilişkiyi incelediler. Raporlara göre trombositoz hastalarında belirli kanser türlerinin görülme riski daha yüksek. Tabi bu durum yaşa ve cinsiyete bağlı olarak da değişmekte.

Trombositler kanda bulunan ve kanın pıhtılaşmasında görevli kanın şekilli elemanlarından birisi. Bu hücrelerin kanda normalden fazla bulunması durumunda ise trombositoz adı verilen bozukluk meydana geliyor. Trombositozun bilinen genel nedenleri arasında yangı, demir eksikliği ve dalakta fonksiyon yetersizliği gibi etkenler gösteriliyor.
Son zamanlarda anormalinin kansere sebep olduğu yönünde çalışmalar artmış bulunmakta. İngiliz Genel Uygulama Dergisi'nde yayınlanan son çalışmayı benzerlerinden ayıran ise trombositozun hangi kanser türlerinin görülme riskini arttırdığını ortaya koymasının yanı sıra yaş ve cinsiyet gibi faktörlerin de etkisine ışık tutması olmuş.
 
Kan testi ile kansere erken teşhis!

Erkeklerde risk artışı daha fazla!

Uzmanlar araştırmada 50.000 kişiden alınan kanla çalışmışlar ve trombositoz hastası erkeklerde kanserin %11.2 oranında, kadınlarda ise %6.2 oranında görüldüğünü tespit etmişler. Sağlıklı bireylerde ise rakamlar erkekler ve kadınlarda sırasıyla %4.1-%2.2 şeklinde gözlemlenmiş. Ayrıca araştırmacılar halkta 40 yaşın üstündeki %1’lik kesimde her yıl kanser görüldüğünü de not düşmeyi ihmal etmemişler.
Görüldüğü üzere trombositoz hastası erkeklerin risk artışı kadınlara göre daha yüksek. Uzmanlar bunun sebebini kadınlardaki trombosit artışının erkeklere göre daha fazla sebepten kaynaklanması nedeniyle kanser görülme sıklığının da erkeklerdeki kadar artmadığı şeklinde açıkladılar.

Sadece kan testiyle kanserin erken teşhisi mümkün mü?

Ek olarak trombositozun görülme süresi uzadıkça kanser riskinin arttığı da gelen diğer bilgiler arasında. Trombositozis ilişkili kanserler arasında en az ilişkisi bulunan kanserler göğüs ve prostat kanseri olarak belirlenirken en çok risk artışı da akciğer kanseriyle birlikte kolorektal kanserlerde olmuş. Çalışmanın dikkat çekici yanlarından bir tanesi de akciğer ve kolorektal kanseri vakalarının yaklaşık %30’unun sadece kan testi üzerinden tespit edilmiş olması. Bu durum çalışmanın önemini bir kat daha arttırır nitelikte.

Bununla birlikte bilim adamları yöntemi her ne kadar kanser teşhisinde öncelikli belirteç olarak görmeseler de kan testi yapılan bir hastada trombosit sayısı fazla çıktığı takdirde bu durumun üzerinde düşünülmesi gerektiği konusunda hemfikirler. Son olarak uzmanlar çalışmayı kanserin erken teşhisinde potansiyeli yüksek bir araştırma olarak görüyorlar. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim