Anlık Bildirim

Kendini onarabilen elektronik cilt geliştirildi

Elektronik ciltleri daha çevre dostu hale getirmeyi amaçlayan araştırmacılar, tamamen geri dönüştürülebilen ve bozulduğu zaman kendisini onarabilen elektronik cilt geliştirdi.

Kendini onarabilen elektronik cilt geliştirildi
 

Giyilebilir teknolojiyi sağlık uygulamalarıyla bir araya getiren elektronik cilt fikrini gerçeğe dönüştürmek için günümüzde pek çok çalışma yapılıyor. Genel olarak sıcaklık, tansiyon veya nem gibi verileri ölçebilen ve şeffaf bir yapışkan şeklinde cildin üst kısmına yerleştirilen e-ciltlerle ilgili en önemli sorun ise kolay bozulmaları ve geri dönüştürülemiyor oluşları. Colorado Boulder Üniversitesi'ndeki araştırmacıların geliştirdiği yeni e-cilt ise bu iki probleme aynı anda cevap veriyor. Tamamen geri dönüştürülebilen yapıya sahip olan e-cilt, bozulduğunda kendisini onarma yeteneğine de sahip.


Kolayca geri dönüştürülebiliyor 

Sıcaklığı, nemi, hava akışını ve basıncı ölçebilen sensörlerle donatılan ince bir katmandan oluşan e-cilt, poliimin olarak adlandırılan bir polimer ağı ve gümüş nanopartiküllerin birleştirilmesiyle üretildi. Bileşimindeki gümüş nanopartiküller e-cilde kimyasal denge ve iletkenlik sağlarken aynı zamanda e-cildin tamamen geri dönüştürülebilir olmasını da sağlıyor. Araştırmacıların açıklamasına göre e-cilt hasar gördüğünde veya kullanıcılar artık onu kullanmak istemediğinde ''geri dönüşüm solüsyonu'' kullanarak e-cildi doğaya zarar vermeyecek şekilde ayrıştırabilir. E-cilt geri dönüşüm solüsyonuna bırakıldığında çözelti polimer ağ tabakasını tamamen eritirken gümüş nanopartiküllerin dibe çökmesini sağlıyor. Böylece e-ciltten geriye kalan nanopartiküller farklı bir e-cildin üretilmesi için kolayca kullanılabiliyor.


E-cildin ortadan ikiye bölünmesi gibi kullanılamaz hale gelmesi durumunda ise bu kez farklı bir solüsyon e-cildin kendi kendini onarmasını sağlıyor. Araştırmacılar, e-cildin etanolde bulunan bileşiklerin yer aldığı bir solüsyona bırakılması halinde polimer ağ tabakasının kendisini otomatik olarak yenileyebileceğini belirtiyor. Böylece e-cilt, yeni gibi olurken kullanıcılar yeni bir e-cilt kullanmak durumunda kalmayacak. E-cildin solüsyonla yenilenmesi veya geri dönüştürülmesi oda sıcaklığında yaklaşık 10 saatte tamamlanacak.


Robot ve protezlerde kullanılabilir 

2014 yılında ABD'de 7 milyar tonun üstünde elektronik atık toplandığını göz önünde bulundurursak yeni e-cildin uzun ömürlü ve geri dönüştürülebilir olması gelecekte e-ciltlerin yaygın bir şekilde kullanılması durumunda oldukça büyük avantaj sağlayabilir. Öte yandan araştırmanın lideri Jianliang Xiao'ya göre e-cildin avantajları bununla da sınırlı değil. E-cildin ilerleyen yıllarda protez ve robotlarda da kullanılabileceğini belirten Xiao, e-ciltteki basınç sensörleri sayesinde protez kullanıcılarının(veya robotların) tuttukları nesnelere zarar vermeden onları kavrayabileceğini belirtiyor. Ayrıca e-ciltteki sıcaklık sensörünün de annelerin sadece bebeklerinin vücuduna dokunarak bebeğin ateşinin olup olmadığını anlayabileceği ifade ediliyor.


Tüm bu artılarına rağmen e-cilt henüz Xiao ve ekibinin istediği kadar mükemmel değil. Yeterince yumuşak olan e-cilt gerginlik konusunda insan cildinin gerisinde kalıyor. Araştırmacılar şimdi e-cildi insan cildine çok daha benzer hale getirmenin ve robotlara ya da protezlere yerleştirilecek şekilde ölçeklendirmenin yollarını arıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim