Anlık Bildirim

Kömürden elektrik elde ederken çevreyi kirletmeyen metot geliştirildi

Bilim insanları, kömürden elektrik elde ederken çevreyi kirletmeyen yeni bir metot geliştirdi. Bu metot, yenilenebilir enerjilere geçiş sürecinde oldukça faydalı bir araç olabilir.
Çevre kirliliği ve iklim değişikliğinin dünyamız üzerindeki negatif etkilerinin her geçen gün daha belirgin hale geldiği günümüzde, yenilenebilir, temiz enerji kaynaklarına geçmek hayati önem taşıyor. Ne var ki son yıllarda bu alana yapılan dev yatırımlara rağmen dünya genelinde yenilenebilir enerjiye geçilmesi bir hayli zaman alacak gibi görünüyor. Bu geçiş sürecinde fosil yakıtlara olan bağımlılığımız devam ediyor.
Fosil yakıtlara olan bu bağımlılığımızın etkilerini biraz da olsa azaltmak için çalışmalarını sürdüren bilim insanları, kömürden elektrik elde ederken karbon salınımını kayda değer ölçüde azaltacak yeni bir metot geliştirdi. Ohio State Üniversitesi'nde görevli bilim insanları tarafından geliştirilen bu metot, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş tamamlanana kadar karbon salınımını kontrol altında tutmak için oldukça etkili bir araç olabilir.
Kimya ve biyomoleküler mühendislik profesörü olan Liang-Shih Fan ve ekibi tarafından geliştirilen bu yeni metot, fosil yakıtların yakılması sonucunda ortaya çıkan karbondioksiti yakalayarak, atmosfere karışmasını engelliyor. Bu metotta, fosil yakıtların yanması için gereken oksijenin yerini yüksek basınç reaktörlerindeki metal dioksit parçacıkları alıyor. 
Kömürün yakılması ile ortaya çıkan ısı, türbinlerin çalışmasını ve elektrik elde edilmesini sağlarken, bu süreçte ortaya çıkan yoğun haldeki karbondioksit akışı da hapsediliyor ve daha sonra endüstriyel amaçlar için kullanılmak üzere saklanıyor. Böylece kömürden elektrik elde ederken ortaya çıkan karbondioksitin atmosfere karışması engelleniyor.
Kimyasal döngü adını taşıyan bu metodun benzerleri halihazırda bulunuyordu ancak bu metotlarda kullanılan metal dioksitler çok kısa sürede kullanılamaz hale geliyordu. Kısa süre öncesine kadar kimyasal döngü metotlarında metal dioksit parçacıklarının ortalama ömrü 8 gündü. Ohio State Üniversitesi'nde geliştirilen bu yeni metotta ise bu süre 8 aya çıkarıldı. Bu sayede kimyasal döngü metodunun yaygın şekilde kullanımının önü açılmış oldu.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim