Anlık Bildirim

Lenovo Blockchain temelli doğrulama uygulamasını geliştiriyor

Çinli teknoloji devi Lenovo'nun 2016 yılında başvurdu Blockchain temelli bir uygulama için patent başvurusunda bulunduğu ortaya çıktı. Şirket fiziksel belgeleri doğrulamak için Blockchain kullanacak

Lenovo Blockchain temelli doğrulama uygulamasını geliştiriyor
 

Bitcoin'deki değer artışları ve kripto paraların popülerliğinin artması ile adını sıkça anar hale geldiğimizi Blockchain teknolojisi, kayıtların; güvenli, daha düşük maliyetle ve şeffaf bir şekilde tutulmasına olanak sağlıyor. Günümüzde finansal kuruluşlar ve uluslararası nakliye şirketleri dosya yükünü azaltmak adına Blockchain teknolojisine yönelirken IBM ve Sony gibi teknoloji dünyasından önemli isimlerinden özellikle doğrulama uygulamaları için Blockchain'den faydalandığını görüyoruz. ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi (USPTO) tarafından paylaşılan belgelere göre Çinli teknoloji devi Lenovo da bu alanda çalışmalara başlamış durumda. 


Belgeleri sahtesinden ayıracak  

USPTO'nun geçtiğimiz günlerde paylaştığı belgeler, bilgisayar dünyasında önde gelen şirketlerden Lenovo'nun yaklaşık iki yıl önce ilk Blockchain adımını attığını gösteriyor. 2016 yılının ağustos ayında yapılan patent başvurusuna göre Lenovo, fiziksel belgeleri doğrulamak ve sahtelerinden ayırmak için Blockchain tabanlı çözümler geliştiriyor. Bilgisayarlar veya diğer cihazlar tarafından oluşturulan ve belgelerde yer alan dijital imzaların(karekod gibi) Blockchain tabanlı çözümle birlikte fiziksel belgelerin kimliği haline gelmesi ve bu imzalar ile belgelerin geçirdiği süreçlerin kolayca takip edilebilmesi hedefleniyor. 


Lenovo, uygulamanın işleyişini patent belgelerinde şöyle açıklıyor: Fiziksel belgelerin üzerinde yer alan dijital imzalar ilk olarak uygulama tarafından okunuyor ve belgelerin ''dijital haritası'' çıkarılıyor. Bu harita ile belgenin dijital haritası çıkarılıncaya kadar geçen süre içerisinde geçirdiği bütün işlemler(belgenin el değiştirmesi ve belge üzerinde yeni eklemeler gibi) sıralı bir şekilde bloklar halinde görülebiliyor. Dağıtılmış bir veri tabanında tutulan bu veriler sayesinde fiziksel belge hem sahtelerinden ayrılıyor hem de belgeyi elinde tutan kişi belgenin geçmişini görebiliyor. 


Çalışmalar bununla sınırlı değil 

Tabi Lenovo'nun böyle bir teknolojinin patentini alması, onu doğrudan kullanmaya başlayacağı anlamına gelmiyor. Şirket test amaçlı uygulamalarda kullanmak amacıyla patent başvurusunda bulunmuş olabileceği gibi geliştirilen çözümü hiçbir zaman kullanmayabilir de. Blockchain tabanlı doğrulama uygulaması hayata geçirilir mi bilinmez ancak Lenovo'nun bu alana ciddi bir şekilde eğildiği kesin zira şirket geçtiğimiz yıl IBM ile iş birliği yaparak Blockchain temelli faturalandırma sistemi üzerinde çalışmalar yaptığını ve faturalandırma sürecinin daha izlenebilir ve şeffaf hale gelmesini hedeflediğini açıklamıştı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim