Anlık Bildirim

MIT'deki araştırmacılar karbondioksitten batarya geliştirdi

MIT'deki araştırmacılar havadaki karbondioksitin bataryalarda kullanılmasını sağlayan yeni bir teknoloji geliştirdi. Teknoloji lityum-karbondioksit bataryaların önünü açabilir.

MIT'deki araştırmacılar karbondioksitten batarya geliştirdi Tam Boyutta Gör
 

Küresel ısınmanın etkileri hissedilir hale geldikçe bilim insanları atmosfere salınan karbondioksitten kurtulmanın yollarını arıyor. Bugüne kadar karbondioksitin yer altında saklanması, betona gömülmesi ve hatta yakıt olarak kullanılması gibi çeşitli çözüm önerileri üretilmiş durumda. MIT(Massachusetts Teknoloji Enstitüsü)'deki araştırmacılar ise atmosferdeki karbondioksit için çok farklı bir kullanım alanı keşfetti. Araştırmacılar karbondioksiti bataryalarda kullandı.


Yeni teknik ile daha kolay ve masrafsız süreç 

Karbondioksit çok farklı alanlarda kullanılabilecek bir bileşik olduğu için bilim insanları atmosferdeki karbondioksiti azaltmak adına farklı çözüm önerileri sunabiliyor ancak karbondioksitin farklı biçimlere dönüştürülmesi yüksek enerji tüketimi gerektirdiğinden bu çözüm önerileri askıda kalabiliyor. MIT ekibinin geliştirdiği çözüm önerisi aslında doğrudan bu problemi hedef alıyor. 


Daha önce lityum-karbondioksit bataryalarına yönelik çok sayıda çalışma olsa da bu bataryaların hepsinde metal katalizörlerin kullanılarak gazın, özel kimyasallara dönüştürülmesi gerekiyordu. Uzun ve masraflı olan bu süreç bataryaların ticari olarak kullanılma ihtimalini neredeyse tamamen ortadan kaldırıyordu. Yardımcı Doçent Doktor Betar Gallant ve ekip arkadaşları ise metal katalizör kullanmak yerine karbondioskiti sıvı halde birleştirerek ve sadece bir karbon elektrodu kullanarak elektrokimyasal karbon dioksit dönüşümünü elde etmenin bir yolunu buldu.


Ekibin geliştirdiği çözüm yolu ve lityum-karbondioksit bataryanın oluşumu kısaca şu şekilde işliyor: İlk olarak, karbondioksit, bir amin çözeltisine katılarak aktive edilir. Bu sulu çözelti daha sonra başka bir sıvı elektrolit ile birleştirilir ve bataryada bir karbon katot ve bir lityum anot ile kullanılır. 


Daha sonra yeniden kullanılabilir 

Geliştirdikleri teknik ile karbondioskiti daha kolay bir elektrokimyasal süreç ile harekete geçirebildiklerini belirten Betar Gallant, sadece mevcut lityum-gaz bataryalarla karşılaştırılabilir bir seviyede güç sağlamakla kalmadıklarını da belirtiyor. Gallant'ın açıklamalarına göre teknik sayesinde elektrolit içindeki karbondioksit katı bir mineral karbonat formuna dönüşüyor. Bu sayede bataryanın kullanım ömrünü tamamlamasının ardından katı karbonatın da farklı amaçlar için kullanılması mümkün.


Tabi ekip şu an için yolun başında olduklarını özellikle vurguluyor. Geliştirilen teknik atmosferdeki karbondioksit sorununu çözmek için inanılmaz bir potansiyele sahip olsa da tekniğin ticari kullanıma dökülmesi ve lityum-karbondioksit bataryaların hayatımıza girmesi için birkaç yıl beklememiz gerekebilir. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim