Anlık Bildirim

Nesnelerin İnterneti'ne 1.1 trilyon dolarlık harcama bekleniyor

ABD merkezli pazar araştırma şirketi International Data Corporation'ın raporuna göre Nesnelerin İnterneti'ne yönelik harcamaların 2021 yılında 1.1 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.
Akıllı telefonlar, saatler, ayakkabılar ve hatta klozetler... Etrafımızda internetle ve birbirleyle bağlantı kurabilen onlarca cihaz mevcut. İnternet bağlantısına sahip olan ve birbirleriyle iletişim kurabilen akıllı cihazları kapsayan Nesnelerin İnterneti(IoT) teknolojisi, 21. yüzyılın internet dünyası adına en önemli kavramlarından biri. Günlük hayatta pek çok akıllı cihazın bizim istek ve tercihlerimiz doğrultusunda hayatımızı daha kolay bir hale getirmesini sağlayacak olan Nesnelerin İnterneti teknolojisinin, 2020 yılına kadar 20 milyarın üstünde cihazda yer alması bekleniyor. Tabi bu teknolojinin yer aldığı cihaz sayısına bağlı olarak Nesnelerin İnterneti'ne yönelik harcama da giderek artacak.


2020 Yılında 1 Trilyon Dolarlık Harcama 

Teknoloji dünyasına dair pazar araştırmaları yapan ABD merkezli International Data Corporation(IDC)'ın son raporuna göre Nesnelerin İnterneti'ne yönelik harcamalar bu yıl 674 milyar doları bulacak. Gelecek yıl ise bu kategoride yapılan harcamaların yüzde 14.6 oranında artması ve 772.5 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 2020 yılında bu harcamaların 1 trilyon dolara ulaşacağını tahmin eden IDC'nin 2021 yılı için tahmini ise 1.1 trilyon dolar. 

Rapora göre 2018'de Nesnelerin İnterneti kavramı altında en fazla harcama yapılan alanın 239 milyar dolarlık harcama ile donanım kısmı olması bekleniyor. Nesnelerin İnterneti'ne yönelik donanım harcamalarını, hizmet sektörü takip ederken en fazla harcama yapılacak üçüncü alanın ise yazılım olması bekleniyor. Nesnelerin İnterneti'ne yönelik yazılımlar önümüzdeki yıl; donanım ve servislerin gerisinde kalsa da IDC, en hızlı büyüyen segmentin yazılım olduğunu vurguluyor. Bu alanda yapılan harcamaların yıllık yüzde 16.1 artacağını tahmin eden IDC'nin raporu 2021 yılında yazılım kategorisinin, harcama miktarı olarak, donanımı yakalamasını bekliyor.


Nesnelerin İnterneti harcamalarının uygulamada karşımıza çıkacağı üç büyük sektör ise imalat(189 milyar dolarlık harcama), ulaşım(85 milyar dolarlık harcama) ve kamu hizmetleri(73 milyar dolarlık harcama) olacağı tahmin ediliyor. İmalat sektöründe Nesnelerin İnterneti'nin ağırlıklı olarak otomasyon ve üretim sürecinde kendini göstermesi beklenirken ulaşım da ise nakliye ve filo yönetiminde Nesnelerin İnterneti uygulamalarının sıkça kullanılacağı düşünülüyor. Kamu hizmetlerinde ise elektrik, gaz ve su dağıtımında akıllı şebekelerin kullanılmasıyla Nesnelerin İnterneti teknolojisinin ortaya çıkacağı rapor da işaret edilen noktalardan.


En Fazla Harcama Çin'den 

IDC, Nesnelerin İnterneti'ne yönelik harcama ve sektör tahminlerinin yanı sıra ülkelerin Nesnelerin İnterneti'ne olan ilgisine de raporda yer vermiş. IDC'ye gelecek yıl göre küresel düzeyde Nesnelerin İnterneti'ne en fazla harcama yapacak ülke Çin. 209 milyar dolarlık harcama yapması beklenen Çin'i, 194 milyar dolar ABD takip ediyor. Bu iki rakibinin bir hayli gerisinde kalan Japonya'nın ise Nesnelerin İnterneti'ne 64 milyar dolarlık harcama yapması bekleniyor. Dördüncü sıradaki Güney Kore'nin de büyük bir kısmını imalat sektörüne yönelik harcamaların oluşturacağı 24 milyar dolarlık harcamayla Nesnelerin İnterneti teknolojisine en fazla yatırım yapan ülkelerden biri olacağı düşünülüyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim