Anlık Bildirim

Bilim ve teknolojide o denli ilerledik ki bazen yeni gelişmeleri öğrendiğimizde şaşkınlığımızı gizleyemediğimiz olabiliyor. Buna karşın bazı rahatsızlıklar var ki halen tedavisi konusunda bir netlik yok ve hatta daha basiti bu rahatsızlıkların sebebi bile tam olarak anlaşılabilmiş değil. İşte bu anomalilerden birisi de otizm. Bilim adamları yaptıkları son çalışmada otizmin teşhisi adına önemli bir adım attı.

Bir önceki çalışma daha ileriye taşınmış

University of Warwick'ten bir grup araştırmacı daha önceden yapılan ve otizmin tespiti için otizm ile kan plazma proteinlerindeki hasar arasındaki ilişkiyi ortaya koyan çalışmayı temel almış. Araştırmada elde edilen sonuç özetle ASD'li bireylerde kan plazma proteinlerinin oksidasyon ve glikasyon yolaklarıyla zarar gördüğü şeklinde olmuş diyebiliriz.
Biraz daha açacak olursak, yapılan gözlemler sonucunda ASD'li bireylerin kan örneklerinde bir oksidasyon belirteci olan dityrosine'in (DT) ve ileri glikasyon son ürünlerinin (AGE) kanda normale göre çok daha fazla olduğu ortaya çıkmış.
Warwick bilim adamları da bu bilgilerden yararlanarak geliştirdikleri bir yapay zeka sayesinde yaşları 5 ila 12 arasında değişen 38 ASD hastasının yanında 29 sağlıklı bireyden alınan kan örneklerinin sağlıklı veya Otizm Spektrum Bozukluğu'na (ASD) sahip olup olmadığını tespit edebilmişler.

Daha başarılı tedaviler

Yazımızın başında belirttiğimiz o sebebi dahi kesin olarak bilinmeyen rahatsızlıklardan birisi de ASD. Şu an için %30-35 bir sıklıkla genetik sebeplere bağlanan bozukluğun sebebinin geri kalan %65’lik dilimini ise çevresel etmenler, çoklu mutasyonlar ve nadir görülen genetik türler oluşturmakta.
Otizm Spektrum Bozukluğu teşhisi için kan testi geliştirildi
 
Bunu üzerine bir de çoğu durumda görülebilen semptomları da eklendiğinde Otizm Spektrum Bozukluğu’nun tanısı ve tedavisi bir hayli güç olabiliyor. Bu sebeple yeni çalışma sayesinde erken tanının yanı sıra bozukluğun sebebi daha net anlaşılarak tedavi de ona göre şekillendirilebilir.  Böylelikle de hem hastanın hem de hasta yakınlarının yaşam kalitesi ciddi oranda yükseltilebilir.

Son olarak uzmanların yapay zekada kullanılan algoritmanın doğruluğunu ve hangi düzeyde olan rahatsızlıkları tespit edebildiğini belirlemek üzere daha geniş gruplar üzerinde çalışacağını belirtelim. Umudumuz yüz güldüren sonuçların gelmesi yönünde. İlerleyen günlerde gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim