Anlık Bildirim

Otonom yelkenliler Güney Okyanusu'nda keşfe çıkıyor

Avustralyalı bir araştırma grubu Saildrone isimli otonom yelkenlileri Güney Okyanusu'nu keşfetmek için kullanacak. İnsansız araçlar 12 ay boyunca denizde kalabiliyor.
Avustralyalı araştırma grubu CSIRO, Güney Okyanusu'nu keşfetmek için otonom yelkenlileri kullanacak. San Francisco merkezli Saildrone ile ortaklık kurduğunu açıklayan devlet kurumu, önümüzdeki beş yıl boyunca bu şirketin insansız araçlarından üçünden faydalanacak.
Rüzgar tarafından itilen yelkenlilerin elektronik aksamı güneş enerjisinden besleniyor. Bu sayede 12 aya kadar deniz kalabildikleri gibi bu süreçte topladıkları verileri araştırma merkezlerine iletebiliyorlar. Güney Okyanusu'nda keşfe çıkacak insansız yelkenliler, okyanusun karbon ölçümünü yapmanın yanı sıra su sütununda biyokütle tahminleri sağlayacaklar.
Saildrone olarak adlandırılan otonom yelkenliler parlak kırmızı sörf tahtalarına benziyor. Her biri yaklaşık 6 metre yükseklikte karbon fiber yelken ve karbondioksit, asidite, akıntılar ve su sıcaklığı gibi değişkenleri test eden 16 sensör ile donatılmış durumda.

Araştırma gemileri ile aynı işi yapıyor

Saatte 5-8 km hızla gidebilen drone'lar genellikle insanlı araştırma gemileri ile aynı işi yapıyorlar. Ancak daha düşük bir maliyetle. Geçen yıl Eylül ayında yatırımcılarından 14 milyon dolarlık finansman sağlayan Kaliforniya merkezli Saildrone, drone'larının insanlı bir geminin maliyetinin yalnızca %5'i harcanarak işletilebileceğini söyledi.
CSIRO Araştırma Grubu Lideri Andreas Marouchos konuyla ilgili yaptığı açıklamasında "Saildrone'lar uzak yerlere uzun süreli gönderilebilen uzun menzilli araştırma platformlarıdır. Bu sayede bilim insanlarına daha önce toplama imkanı bulamadıkları gerçek zamanlı verileri sunabiliyor" dedi.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim