Anlık Bildirim

Parfümler ve benzeri kimyasallar, otomobiller kadar hava kirliliğine neden oluyor

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi tarafından yapılan araştırmaya göre parfüm ve benzeri kimyasal maddelerin hava kirliliğine olan etkisi otomobillerin neden olduğu emisyonlarla eşit.

Parfümler ve benzeri kimyasallar, otomobiller kadar hava kirliliğine neden oluyor Tam Boyutta Gör
 

Hava kirliliğinin sebeplerini düşündüğümüzde genellikle akla ilk gelen şey otomobillerin karbondioksit ve azot dioksit salınımları oluyor. Avrupa'da her yıl binlerce erken ölüm vakasına neden olan bu salınımların ve dolayısıyla benzinli/dizel otomobillerin hava kirliliği ve iklim değişikliğine neden olduğu ortada ancak ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi(NOAA), hava kirliliğinin başka sorumluları da olabileceğini gözler önüne serdi. NOAA'nın araştırmasına göre parfüm ve benzeri kimyasal ürünler, otomobiller kadar hava kirliliğine neden oluyor. 


Kullanım miktarı az ama etkisi eşit 

Science dergisinde paylaşılan araştırma sonuçlarına göre petrolle rafine edilen bileşikleri içerenparfüm, temizlik maddeleri, böcek öldürücü ilaç ve boya gibi maddeler hava kirliliğinden fosil yakıt kullanan otomobiller kadar sorumlu. Üstelik bu kimyasal ürünler; tüketim miktarı, otomobillerde kullanılan fosil yakıtlardan 15 kat daha az olmasına rağmen hava kirliliği konusunda otomobillerle rekabet edebiliyor. Araştırmacılar söz konusu kimyasal ürünler, yakıtlardan çok daha az kullanılmasına karşın havaya aynı ölçüde zarar vermesinin iki farklı nedeni olduğunu düşünüyor.


Bu durumun ilk nedeni petrol bazlı kimyasal ürünlerin ürettiği küçük parçacıklar. Araştırmacılara göre kimyasal ürünlerin kullanımı sonrasında ortaya çıkan küçük parçacıklar; havaya, ulaşım sektöründe kullanılan yakıtlardan iki kat daha fazla zarar veriyor. Bununla birlikte yakıtların ve petrol bazlı kimyasal ürünlerin farklı kullanım amaçları için üretilmesi de hava kirliliğine olan etkileri konusunda farkılığa neden oluyor. Benzin genellikle hava geçirmez araçlarda saklanır ve enerjiyi serbest bırakmak için yakılır. Kimyasal ürünler ise buharlaşacak şekilde tasarlanmıştır bu yüzden onları sıkı bir şekilde saklamak yerine cildimize ve evlerimize uygulayarak havaya karışmalarına izin veriyoruz. 


Otomobillerin payı giderek azalıyor 

NOAA tarafından yapılan araştırma neredeyse her gün evlerimizde kullandığımız ürünlerin, hava kirliliğinin en büyük sorumlularından biri olduğunu gösterirken otomobillere yönelik katı standartların; otomobillerin, hava kirliliğinde olan payını azalttığını da gözler önüne seriyor. ABD Çevre Koruma Kurumu tarafından geçmiş yıllarda yapılan araştırma sonuçlarında, kimyasal ürünlerin hava kirliliğine olan etkisini yüzde 25 oranında belirlerken otomobillerin neden olduğu karbon ve azot dioksit salınımının etkisinin yüzde 75 olduğu belirtilmişti. Yeni araştırmada ise otomobillerin hava kirliliğindeki etkisi yüzde 50'ye kadar gerilemiş durumda. 


NOAA tarafından yapılan araştırmanın ülkemizdeki yansımaları ise endişe verici. TÜİK verilerine göre Türkiye'nin geçtiğimiz yıl parfüm ithalatı için harcadığı miktar 2016'ya kıyasla yüzde 12.5 artarak 45.4 milyon dolara ulaştı. Bu miktarla birlikte Türkiye'nin son 5 yılda parfüm ithalatı için harcadığı toplam miktar 206 milyon olurken yine son 5 yılda 162.7 milyon dolarlık parfüm ihracatı gerçekleştirildiği de TÜİK verilerinde yer alıyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim