Anlık Bildirim

Qualcomm, Tayvan'la anlaştı: 774 milyon dolarlık cezayı ödemeyecek

ABD'li çip üreticisi Qualcomm, Tayvan'da rekabet kurallarına aykırı faaliyetler gösterdiği için 774 milyon dolarlık cezaya çaprtırılmıştı. Yetkililerle masaya oturan şirket ülkeye yatırım yapacak.
Son yıllarda mobil işlemci pazarındaki hakim konumunu kötüye kullandığı için dünyanın dört bir yanında davalık olan Qualcomm, geçtiğimiz yıl Tayvan'da 774 milyon dolarlık para cezasına çarptırılmıştı. Cezanın 93 milyon dolarlık kısmını ödeyen şirket geri kalan kısmını ödememek için Tayvanlı yetkililerle bir süredir görüşme halindeydi. Dün olumlu sonuçlanan görüşmelere göre Qualcomm cezanın geri kalan kısmını ödemeyecek. Bunun yerine Tayvan'a 700 milyon dolarlık yatırım yapacak.

5 yıl yakından takip edilecek 

Tayvan Adil Ticaret Komisyonu ile anlaşma imzalayarak temziye taşıdığı davasından da feragat eden Qaulcomm, ödediği 93 milyon dolar dışında herhangi bir ceza ödemesi yapmayacak. Buna karşılık şirket 5G başta olmak üzere hükümetle iş birliği yapacak ve ülkedeki yatırımlarını artıracak. Bu kapsamda Tayvan'da yeni üretim ve mühendislik birimlerinin de açılması gerekiyor. 
Tabi anlaşmada yer alan tüm bu şartlar Qualcomm'un geçmiş yıllarda yaptığı rekabet kurallarına aykırı faaliyetlerinin görmezden gelindiği anlamına gelmiyor. Şirket önümüzdeki 5 yıl boyunca Adil Ticaret Komisyonu tarafından yakından takip edilecek. Komisyon, Qualcomm'un geçmiş yıllardaki faaliyetlerini tekrarlayıp tekrarlamadığı hakkında rapor tutacak.
Halihazırda ABD ve Avrupa Birliği tarafından da kendisine dava açılan Qualcomm, kendisinden ürün satın alan akıllı telefon üreticilerini zor durumda bırakmıştı. Kendisinden ürün satın alan şirketlere, rakip firmalardan ürün satın almaması yönünde baskı uygulayan Qualcomm, rakip firmadan ürün alanlara ise lisans anlaşmalarında zorluk çıkarmıştı. Buna ek olarak şirketin, bir ürünü lisanslamak için o ürüne ek olarak ekstra ürünlerin de satın alınmasını istediği belirtiliyor. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim