Anlık Bildirim

Bir süredir başı mahkemelerle dertte olan Qualcomm'a, geçtiğimiz ocak ayında Federal Ticaret Komisyonu(FTC) tarafından dava açılmış ve Qualcomm'un tekel haline gelerek hem müşterilerini zor duruma soktuğu hem de pazardaki rekabeti kısıtladığı iddia edilmişti. Dünyanın en büyük mobil yonga üreticisi Qualxomm, her ne kadar benzer davalar yüzünden Çin'de 1 milyar dolar Güney Kore'de ise 850 milyon dolar ceza ödemiş olsa da bu iddiaları kesin bir dille reddetmişti. 


 

Kaliforniya'daki bir mahkemede süren davada dün taraflar tekrar karşı karşıya gelirken FTC, Qualcomm'un bir tekel olduğunu ve akıllı telefonlar için büyük öneme sahip olan ürünlerini satarken oldukça yüksek ücretler istediğini dile getirdi. FTC, davanın Qualcomm'a gerekli bir ceza verilene kadar sürmesini talep ederken Qualcomm ise FTC'nin kendileri için ileri sürdüğü iddiaları destekleyecek somut bir olay ortaya koyamadığı için davanın reddini istedi.


Intel ve Samsung'tan Önemli Açıklamalar  

Davada dikkat çeken en önemli nokta ise Qualcomm'un en önemli müşterilerinden olan Samsung'un ve en büyük rakibi olan Intel'in davaya katılması oldu. Bu iki şirket Qualcomm'a karşı herhangi bir dava açmadı ancak mahkeme dostu(amicus curiae) sıfatıyla hazırladıkları bir metni mahkemeye sunarak FTC'nin yanında olduklarını açıkladılar. 


Intel daha sonra web sitesinde de paylaştığı metinde  "Intel, Qualcomm'un yıllardır hakim olduğu bu pazardaki esasa göre yarışmaya hazır ve istekli'' derken ancak bu yarışta Qualcomm'un, rekabet koşullarına aykırı olan lisans ve ticaret politikasıyla kendisine ait bir alan oluşturduğunu dile getirirken Samsung ise Qualcomm'un, Samsung'a ait yongaları arka plana ittiğini ve doğrudan olmasa da dolaylı olarak Samsung'un güçlü bir yonga üreticisi olmasının önüne geçtiğini ifade etti.


Samsung'a Qualcomm Engeli 

Samsung yaptığı açıklamada kendilerine ait olan Exynos yonga setlerini satmak için Qualcomm'dan lisans istediklerini ancak Qualcomm'un buna yanaşmadığını ve böylece Exynos'un sadece Samsung'a ait cihazlarda kullanılan bir yonga seti haline geldiğini açıkladı.


Tabi bu iki şirketin beklenmedik açıklamaları Qualcomm'un işini biraz daha zorlaştıracağa benziyor zira sürekli olarak iddiaların somut kanıtlarla ispatlanamadığını söyleyen Qualcomm şimdi en önemli müşterilerinden birinin suçlamalarıyla karşı karşıya.


15 Haziran tarihine ertelenen duruşmanın sonucunun ne olacağını kestirmek zor ancak Qualcomm'un halihazırda Apple ile de davası olduğunu hatırlatmakta fayda var. Bu uzun dava süreçleri ve belki de sonrasında Qualcomm'un ödemek zorunda kalacağı yüksek miktarların yonga devini yıpratabileceği düşünülüyor. 


Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3284 kez okundu.
14 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
qualcomm, Samsung ve
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim