Anlık Bildirim

Rekabet Kurumu, Microsoft’a soruşturma açıyor

Rekabet Kurulu, Microsoft Türkiye’ye soruşturma açma kararı aldı. Şirketin piyasadaki hâkim durumunu kötüye kullandığı iddia ediliyor. Peki sorun tam olarak ne?

Rekabet Kurumu, Microsoft’a soruşturma açıyor Tam Boyutta Gör

Rekabet Kurulu, son yaptığı toplantılar kapsamında Microsoft Türkiye’ye soruşturma açılmasını görüştü. İnternet Kafeciler Odaları’nın bir projesi kapsamında uygulanan 3+ Projesi kapsamında yürütülen kaliteyi yükseltme çalışmaları maksadıyla kafe sahiplerine Windows, Office gibi yazılım çözümleri uygun fiyatlı olarak sunulmaya başlanmış ve tüm kafelerde orijinal yazılım kullanımı teşvik edilmişti.

Proje dahilinde Windows 7 Professional, Microsoft Office Pro Plus gibi çözümler satışa sunulmuş, Windows Live Essentials ile de MSN, mail, fotoğraf ve video arşivi, kişi yönetimi, not gibi uygulamalar da önerilen yazılım olarak kafelere kurulmaya başlanmıştı.

7 Aralık 2011 yılında Microsoft’un gerçekte bu kampanyaya sadece destek verdiği görünümde olmasına karşın gerçekten kampanyanın arkasındaki asıl isim olduğu iddia edilmiş, odalara da kurulum başına 5 ABD Doları ödeneceği iddia edilmişti. Microsoft’un yazılımları birbirine bağlı olarak sattığı için de (Windows + Office gibi) ortaya ciddi rakamlar çıktığı belirtilmişti. Ayrıca Microsoft’un Türkiye için bağlantılı uygulamayı hayata geçirdiği diğer ülkelerde ise böyle uygulamaların şart olmadığı Danıştay’ın tutanaklarına yansımış, Endonezya için 56 dolar olan fiyatın Türkiye’de 100 dolar olmasının yarattığı fark iddialar arasında listelenmişti. Konuya ilişkin iddialara buradan ulaşılabilir.

Daha önce bahse konu olan bu şikayet ile ilgili olarak yapılan araştırmalarda söz konusu faaliyetler incelenmiş ve soruşturma açılmaması kararı alınmıştı. Sonrasında ise bu karar, Danıştay 13. Dairesi’nin 25 Ekim 2016 tarihli kararı ile iptal edilmiş. 20 Nisan 2017’de Rekabet Kurulu toplantısında ise mahkeme kararlarına paralel olarak 4054 Sayılı Kanunun 6. Maddesinin ihlal edilip edilmediği ile ilgili soruşturma açılması kararı alınmış. Bu kanun maddesinde piyasadaki hakim durumdaki şirketin konumunu kötüye kullanması durumu yasaklanmakta.

İlerleyen günlerde konuya ilişkin bir rapor hazırlanacak ve olası bir yaptırım kararı gündeme gelecek. Rekabet Kurumu, eylemin durdurulması şeklinde bir yaptırım uygulama hakkına sahip. Ayrıca idari para cezası uygulanması noktasında da yetki mevcut. İlerleyen günlerde bu noktada daha somut bilgilerin ortaya çıkmış olacağını düşünüyoruz. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7195 kez okundu.
33 kişi, toplam 33 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
rekabet kurumu, rekabet kurulu ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim