Anlık Bildirim

Rekabet Kurumu'ndan Google'a Android tehditi: Ceza gelebilir!

Rekabet Kurumu Başkanı Ömer Torlak, Google'a Android'de yer verdiği uygulamalar nedeni ile bir dizi yaptırımın kapıda olduğu ifade etti. Ayrıca Sahibinden ve Booking için de açıklamalarda bulundu.
Türkiye'de mercek altına alınan Google, Android telefonlardaki uygulamalarda Google'a öncelik verildiği için birtakım yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir. Rekabet Kurumu Başkanı Ömer Torlak, Google'ı bu konuda uyardı.
Basın mensuplarıyla gündemi değerlendirmek için bir araya gelen Torlak, Google'a yönelik rekabeti engelleme ve kartel oluşturmaya ilişkin soruşturmaya değindi. Torlak, "Google'ın mobil işletim sistemi Android ve mobil uygulama sunumuna (Google Play) ilişkin davranışlarına yönelik şikâyetler bulunuyor. Soruşturma kararı verildi. Süreç devam ediyor" sözlerini sarf etti. Diğer yazılım firmalarını dışarıda bıraktığına yönelik şikayetlere dikkat çeken Torlak, Google'ın bu tavrını devam ettirmesi halinde birtakım yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceğini söyledi. 
Torlak, "Google, elektronik platformlar bağlamında birçok rekabet otoritesi tarafından soruşturuluyor. Temel iddia ne burada? Cihaz üreticileriyle yaptığı sözleşmelerde 'kendi aplikasyonlarını istediği sırada eğer bu cihazlara yüklersen, sana reklam gelirinden pay veririm, aplikasyonlarımı cihazında kullandırtırım gibi'. Google bunda ısrar ederse yaptırımla karşılaşır. Türkiye'de de devam eden süreç var" dedi.

Bu İlk Değil!

Amerikan teknoloji devi Google; Rusya’da satılan tablet ve akıllı telefonlarda, Chrome haricindeki internet tarayıcılarını yok sayması üzerine Rusya’daki anti-tekel kanunları ihlal ettiği gerekçesiyle, 6.8 milyar dolarlık cezaya çarptırıldı. Yandex gibi internet tarayıcıları dahi seçenekler arasında yer almazken tüm Google tabanlı cihazlar; Chrome yüklü olarak gelirken, Google Play’de bile Yandex; internet tarayıcıları sınıfında üst sıralarda yer alamadı.

Sahibinden.com Soruşturması Devam Ediyor 

Bildiğiniz üzere sahibinden.com'a Online otomotiv ilanları pazarında sahip olduğu hakim durumunu aşırı fiyat uygulamak suretiyle kötüye kullandığı iddiası üzerine soruşturma başlatılmıştı. Gazetecilerle bir araya gelen Torlak; "sahibinden. com" hakkında soruşturma sürecinin devam ettiğini hatırlattı.

Booking.com'a Verilen İki Ceza da Tarafımızca Verilmedi

Dünya çapında otel rezervasyon hizmeti sunan Booking.com kararının hem ceza hem de faaliyeti durdurma cezası olarak algılandığını kaydeden Torlak, sözlerine: "Otellerle yaptığı sözleşmelerde ihlaller tespit edilince bizden ceza aldı. TÜRSAB'ın 'Booking'in Türkiye çıkışlı faaliyetleri durdurulsun' müracaatı vardı mahkemeye. Yurt dışından Türkiye adresli rezervasyon yaptırmaya kapatıldı. O nedenle iki kararı bizim verdiğimiz düşünüldü." diyerek devam etti. 
Siteyi ziyaret eden kullanıcılar "Şimdilik Türkiye'de bulunan müşterilerimiz bizimle maalesef sadece yurt dışı tesisler için rezervasyon yapabiliyor. Size hizmetlerimizi tamamıyla sunmamıza engel olan sorunları çözmeye çalışıyoruz. Yaşadığınız sıkıntıdan dolayı özür diler ve Booking.com'la ilişkinizin devamını dileriz." uyarısıyla karşılaşıyor yani şimdilik sadece yurt dışı oteller için rezervasyon hizmeti sunuluyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6222 kez okundu.
11 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
google, ceza ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim